Her er prisvinnerne fra HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival 2020

Denne uken har HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival gått av stabelen i Oslo, og lørdag 29. februar ble festivalens priser delt ut – til både norske og internasjonale titler.

Kinoen Vega Scene var arena for flesteparten av festivalens arrangementer, og det var også på Vega at årets vinnere ble kåret. Både HUMAN-prisen (til beste norske film i konkurranse) og HUMAN Rights Human Wrongs-prisen (til beste internasjonale film) ble annonsert, og i tillegg ble Kulturdepartementets menneskerettspris for norsk kortfilm utdelt for første gang i anledning HUMAN.

«Jeg tror og håper at festivalpublikummet har satt pris på årets sammensetning av temaer, historier og uttrykk,» uttalte programsjef Silje Poulsen Viki i gårsdagens pressemelding om prisvinnerne, og samtidig oppfordret hun publikum til å oppsøke vinnerfilmene og øvrige titler på programmet på dagens festivalvisninger – både på Cinemateket og Vega Scene.

Det var Tonje Hessen Scheis nye film iHUMAN (med kinopremiere 13. mars) som tok hjem hovedprisen i den norske konkurranseprogrammet, mens amerikansk-nederlandske Loretta van der Horst vant den internasjonale prisen for sin første langdokumentar Behind the Blood. Kulturdepartementets menneskerettspris for norsk kortfilm ble tildelt Mobil av Truls Krane Meby, en film som tidligere denne måneden hadde premiere som et høythengende Staff Pick hos Vimeo, og siden da har nådd over 100.000 avspillinger. Se den her.

Les mer om prisvinnerne og juryenes uttalelser hos HUMAN.