Her er European Film Awards-nominasjonene – Pawlikowski, Zvyagintsev, Ceylan og Von Trier i tet

Årets European Film Awards deles ut 13. desember, og i dag ble nominasjonene sluppet – med Pawel Pawlikowskis kritikerroste drama Ida i førersetet med 5 nominasjoner + én pris den allerede er tildelt.

Den polske auteurens film er nominert i kategoriene for beste film, regi og manus – samt to nominasjoner for beste kvinnelige skuespiller, til både Agata Trzebuchowska og Agata Kulesza. Dessuten har Ida allerede – meget velfortjent – mottatt EFA-prisen for beste foto, til Lukasz Zal og Ryszard Lenczewski. Les mer om de enestående billedkomposisjonene og fotografiske stemningene i Dag Sødtholts visuelle analyse av Ida.

Blant de andre filmene som er populære hos EFA finner vi Norden representert av både Lars von Triers Nymphomaniac (og da Director’s Cut-versjonen, presiseres det) og Ruben Östlunds Turist med henholdsvis tre og to nominasjoner (begge i kategorien ‘Beste film’). Øvrige favoritter er Andrey Zvyagintsevs Leviathan (fire nominasjoner) og Nuri Bilge Ceylans Vintersøvn (tre nominasjoner).

Den komplette nominasjonslisten er publisert hos EFA, og inneholder ellers få overraskelser – kanskje med unntak av at Mike Leighs Mr. Turner kun er tilgodesett med én nominasjon. Her på Montages beskrev vi riktignok filmen som «tonedøv og brautende», men ettersom andre kritikere har skrytt filmen opp i skyene, ligger overraskelsen i at EFA ser ut til å være mer enig med vårt standpunkt.

13. desember deles altså EFA-prisene ut, og da får vi se om Pawlikowskis Ida oppfyller favorittstempelet gitt av nominasjonsantallet, eller om en outsider kan ta hjem æren.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

  1. Synes det er merkelig at verken von Trier eller Dardenne er nominert for regi. Ellers få overraskelser.

  2. Synes nok Ida høster i overkant mange nominasjoner. At den stikker av med beste foto har jeg mindre problemer med. Mens jeg er igang med synsingen savnet jeg Stammen av Slaboshpytskiy, mener den hadde egnet seg bedre til de mer prestisjetunge nominasjonene, til tross for at den er en debut. Savnet også Wetlands av Wnednt i komedie, eventuelt nominasjon for beste skuespillerinne til Carla Juri fra samme film. Ellers fremstår det hele som veldig trygt og forventet, kanskje bortsett fra von Trier som Lars Ole nevner.
    Forresten hadde det også vært flott å sett Nånting måste gå sönder av Bergsmark på listene.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>