Her er den visuelt slående første traileren til Steven Spielbergs West Side Story

Steven Spielbergs etterlengtede neste film er West Side Story, som egentlig skulle hatt premiere i romjulen 2020, men ble utsatt et helt år som følge av pandemien. Nå er omsider den første traileren sluppet, og Spielberg ser tradisjonen tro ut til å levere et visuelt slående verk av ypperste klasse.

Det kan kanskje virke litt uoriginalt med en ny West Side Story-filmatisering, men prosjektet er faktisk preget av eksperimentering når man ser på Spielbergs filmografi: dette er hans aller første musikal, i hvert fall om man ser bort fra Peter Pan-musikalprosjektet på midten av 80-tallet som ble forkastet til fordel for Hook (1991).

Og om man videre ser bort fra at H.G. Wells’ War of the Worlds (1898) var filmatisert av andre før Spielbergs mesterverk i 2005, blir West Side Story hans første direkte nytolkning av en annen film siden Always (1989), som var basert på Victor Flemings A Guy Named Joe (1943). For man må kunne hevde at Robert Wise og Jerome Robbins‘ banebrytende West Side Story (1961) virker å være det mest førende forelegget her. Begge filmene er riktignok adaptert fra den originale scenemusikalen fra 1957, men det er vanskelig å se at Spielberg kan påberope seg å ikke være inspirert av Wise/Robbins-versjonen.

Med sin trofaste fotograf Janusz Kaminski bak kameraet tar det bare sekunder av traileren nedenfor å kjenne igjen det visuelle formspråket og den kinetiske energien i Spielbergs filmskaping, og som et rent markedsføringsmessig klipp er dette også en beundringsverdig tilbakeholden trailer – her taler bildene og klipperytmen for seg selv. Filmen virker storslått og dynamisk, godt castet og iscenesatt – det eneste minuset er at vi må vente helt til desember 2021 på å få se Spielbergs West Side Story. I mellomtiden frister det egentlig å ta et gjensyn med 1961-versjonen, som egenhendig bidro til å modernisere filmmusikalen i sin tid og fortsatt troner høyt på kåringer av de beste filmmusikalene noen sinne.

Nedenfor har vi limt inn West Side Story-traileren og et knippe frysbilder fra Kaminski og Spielbergs visuelle idérikdom.