Her er den første traileren til Paul Greengrass’ Netflix-finansierte 22 July

Venezia 2018: I morgen er det klart for verdenspremieren på Paul Greengrass‘ Netflix-finansierte 22 July her i Venezia, og vi vil rapportere om det endelige resultatet så raskt sperrefristen åpnes i morgen kveld. I dag slapp strømmetjenesten den første traileren.

Som vi har omtalt tidligere i sommer har Paul Greengrass valgt å lage 22 July med norske skuespillere som snakker på engelsk, og det føles da også som det første formgrepet å trekke frem i en sak om filmens trailer. Terrorhendelsene 22. juli 2011 er fortsatt et ferskt sår for alle de berørte og etterlatte, og for så vidt også for hele det norske samfunnet, og denne første amerikanskproduserte filmen vil – uansett kvalitet – være en utfordrende ting å forholde seg til.

I denne første traileren vår vi en smakebit på strukturen i fortellingen, og vi får se de første bildene av skuespiller Anders Danielsen Lie i rollen som terroristen. Som ventet er to av de Utøya-overlende, Viljar Hanssen (Jonas Strand Gravli) og Lara Rashid (Seda Witt), sentrale rollefigurer, og i tillegg får vi se glimt av Thorbjørn Harr og Maria Bock som Hanssens foreldre, samt Jon Øigarden i rollen som forsvarsadvokat Geir Lippestad og Ola G. Furuseth som statsminister Jens Stoltenberg.

Traileren gjengir ellers både bomben i Oslo og massakren på Utøya, før også rettsaken og etterspillet åpenbart blir en del av filmens fokus. På lydsiden anvendes Ja, vi elsker som en nærmest illevarslende pianomelodi – og man slynges rimelig umiddelbart tilbake til bildene, uhyggen, sjokket og vantroen som fulgte i etterdønningene av 22. juli.

22 July har som nevnt verdenspremiere på filmfestivalen i Venezia onsdag 5. september, før den slippes på Netflix i midten av oktober. Her er traileren og noen utvalgte frysbilder: