Her er årets Cannes-program: Nye filmer av Jean-Luc Godard, Spike Lee og David Robert Mitchell

Vårens vakreste eventyr er bare noen uker unna, og etter dagens offentliggjøring av hovedkonkurransen kan vi se frem til nye filmer av blant andre Jean-Luc Godard, Spike Lee, David Robert Mitchell, Alice Rohrwacher, Jafar Panahi og Hirokazu Koreeda.

På tross av mange kjente og spennende navn, er årets program forbausende lite auteur-tungt til å være Cannes-festivalen. Store navn som var spådd å dukke opp i hovedkonkurransen (Xavier Dolan, Claire Denis, Paolo Sorrentino, Olivier Assayas, Gaspar Noé, Alfonso Cuarón, Luca Guadagnino, Mia Hansen-Løve, Brian De Palma, László Nemes, Lars von Trier) glimrer med sitt fravær. Noen «avbud» ble varslet i forkant, av ulike årsaker – fordi filmene visstnok ikke er ferdige, fordi de er blitt kjøpt opp av Netflix, fordi de satser på «Oscar-sesong» og Venezia/Toronto-vinduet – men det er overraskende at såpass få storheter er representert i årets hovedkonkurranse.

Etter utvisningen i 2011, i kjølvannet av en «skandaløs» pressekonferanse for Melancholia, ble Cannes-festivalens mangeårige bestevenn, Lars von Trier, plutselig for fiende å regne. Aldri skulle han sette sine bein der igjen, selv om Thierry Frémaux åpnet for tilbakekomst. Men årene har gått, og det har virket som om både Zentropa og von Trier selv har innstilt seg på å ta imot en utstrakt hånd. Derfor har det vært knyttet stor spenning rundt hvorvidt seriemorderfilmen The House That Jack Built ville bli aktuell for årets hovedkonkurranse. Skuffelsen var derfor til å ta og føle på da filmen ikke dukket opp på Frémaux liste i dag.

Man skulle kanskje trodd at færre tunge veteraner kunne åpne opp for flere kvinnelige filmskapere? Den gang ei. Tradisjon tro kan hovedkonkurransen foreløpig kun skilte med tre kvinnelige regissører: Eva Husson, Nadine Labaki og Alice Rohrwacher (Miraklene i Toscana).

Asghar Farhadis spanskspråklige Todos lo saben, med Penélope Cruz og Javier Bardem i hovedrollene, ble annonsert som årets åpningsfilm allerede for en uke siden. Programmene for henholdsvis Semaine de la Critique (Kritikeruken, der Joachim Trier er jurypresident) og Quinzaine de Réalisateurs annonseres om innen kort tid. Som vanlig vil hovedkonkurransen og Un Certain Regard «etterfylles» med titler som ennå ikke er avklart frem til festivalstart. Tør vi håpe på at Claire Denis blir ferdig med sitt mye omtalte science fiction-prosjekt High Life?

Lytt til vårt intervju med programsjef Thierry Frémaux, fra da han gjestet Gimle kino i fjor høst, i anledning førpremieren på hans kompilasjonsfilm Lumière! Eventyret begynner.

Cannes-festivalen starter allerede 8. mai i år, og vil vare til og med lørdag 19. Montages vil som vanlig være til stede og rapportere om årets filmer i hovedkonkurransen og sideprogrammene. Nedenfor finner du årets offisielle festivalprogram.

*

Hovedkonkurransen

Todos lo saben av Asghar Farhadi (åpningsfilm)
At War av Stéphane Brizé
Dogman av Matteo Garrone
The Picture Book av Jean-Luc Godard
Asako I & II av Ryusuke Hamaguchi
Sorry Angel av Christophe Honoré
Girls of the Sun av Eva Husson
Ash Is Purest White av Jia Zhang-Ke
Shoplifters av Hirokazu Koreeda
Capernaum av Nadine Labaki
Burning av Lee Chang-Dong
BlacKkKlansman av Spike Lee
Under the Silver Lake av David Robert Mitchell
Three Faces av Jafar Panahi
Cold War av Pawel Pawlikowski
Lazzaro Felice av Alice Rohrwacher
Yomeddine av A.B Shawky
Summer av Kirill Serebrennikov

*

Un Certain Regard

Border av Ali Abbasi
Sofia
av Meryem Benm’Barek
Little Tickles
av Andréa Bescond & Eric Métayer
Long Day’s Journey Into Night
av Bi Gan
Manto
av Nandita Das
Sextape
av Antoine Desrosières
Girl
av Lukas Dhont
Angel Face
av Vanessa Filho
Euphoria
av Valeria Golino
Friend
av Wanuri Kahiu
My Favorite Fabric
av Gaya Jiji
The Harvesters
av Etienne Kallos
In My Room
av Ulrich Köhler
The Angel
av Luis Ortega
The Gentle Indifference of the World
av Adilkhan Yerzhanov

*

Midnight Screenings:
Arctic av Joe Penna
The Spy Gone North av Yoon Jong-Bing

Utenfor konkurranse:
Solo: A Star Wars Story av Ron Howard
Le Grand Bain av Gilles Lellouche

Spesialseanser:
10 Years in Thailand av Aditya Assarat, Wisit Sasanatieng, Chulayarnon Sriphol og Apichatpong Weerasethakul
The State Against Mandela and Others av Nicolas Champeaux og Gilles Porte
Le Grand Cirque Mystique av Carlo Diegues
Dead Souls av Wang Bing
To the Four Winds av Michel Toesca
La Traversee av Romain Goupil
Pope Frances – A Man of His Word av Wim Wenders

*