Gullbjørnen tildelt SynonymesUt og stjæle hester vant sølvbjørn for foto

Berlinale 2019: Årets Gullbjørn ble tildelt fransk-israelske Synonymes, regissert av for oss ukjente Navad Lapid, og produsert av Saïd Ben Saïd (Femme Fatale, Maps to the Stars, Elle). Norske Ut og stjæle hester vant en såkalt sølvbjørn for beste foto («Outstanding Artistic Contribution»).

Det er ikke første gang en fotograf med norsk tilknytning vinner denne gjeve prisen. For noen år siden ble nemlig Sturla Brandth-Grøvlen overrakt en sølvbjørn for sin imponerende kamerakoreografi i En natt i Berlin (2015). Årets vinner, Rasmus Videbæk, er naturligvis overveldet, og gir uttrykk for hvor stolt han er av filmen og samarbeidet med regissør Hans Petter Moland i en pressemelding fra Norsk filminstitutt:

«Å få anerkjennelse for fotografi på denne filmen betyr mye for meg. Ikke bare er filmen basert på min favorittroman gjennom alle tider, det var også en flott opplevelse å få jobbe sammen med Hans Petter for å omgjøre boken til film. Landskaper spiller en viktig rolle i Ut og stjæle hester. Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Hans Petter fortsatte å presse på for å få disse spesielle bildene, og ga meg tillit til å utforske scenene. For meg har dette vært en svært tilfredsstillende opplevelse. Og jeg er stolt av det vi har utrettet sammen.»

Produsent Håkon Øverås mener prisen gir filmen et unikt kvalitetsstempel: «I filmverdenen er det ingenting større enn å vinne en pris en A-festival som Berlinalen. Det er et uomtvistelig kvalitetsstempel for Ut og stjæle hester, filmen vi har jobbet så hardt med i så lang tid. Bare det å være 1 av 16 filmer i hovedkonkurransen i festival der det er påmeldt mer enn 5000 filmer er utrolig stort – nesten vanskelig å fatte for de fleste.»

Danske Videbæk er tidligere mest kjent for å være regissør Nikolaj Arcels faste fotograf, senest på Stephen King-adaptasjonen The Dark Tower (2017).

Årets jury bestod av Juliette Binoche (President), Justin Chang, Sandra Hüller, Sebastián Lelio, Rajendra Roy og Trudie Styler.

«Synonymes» vant Gullbjørnen.

*

Årets offisielle Berlinale-priser

Golden Bear for Best Film
Synonyms, Nadav Lapid

Silver Bear Grand Jury Prize
By the Grace of God, François Ozon

Silver Bear Alfred Bauer Prize
System Crasher, Nora Fingscheidt

Silver Bear for Best Director
Angela Shanelec, I Was at Home, But

Silver Bear for Best Actress
Yong Mei, So Long, My Son

Silver Bear for Best Actor
Wang Jingchun, So Long, My Son

Silver Bear Best Screenplay
Mauricio Barucci, Claudio Giovannesi and Roberto Saviano, Piranhas

Silver Bear for Outstanding Artistic Contribution
Rasmus Videbæk, Ut og stjæle hester

Glashutte Original Documentary
Talking About Trees, Suhaib Gasmelbari

GWFF Best First Feature Award
Oray, Mehmet Akif Büyükatalay

Golden Bear Best Short Film
Umbra, Florian Fischer, Johannes Krell

Silver Bear Jury Prize Short Film
Blue Boy, Manuel Abramovich

Audi Short Film Award
Rise, Barbara Wagner, Benjamin de Burca