Gjeve priser til bl.a. Alfonso Cuaróns Roma og Paul Schraders First Reformed fra New York Film Critics Circle

I går rapporterte vi om prisutdelingene fra Gotham Awards og National Board of Review, som offisielt kickstarter årets Oscar-sesong. Nå har også prisene fra New York Film Critics Circle (NYFCC) blitt offentliggjort.

De mange prisene og årslistene fra de innflytelsesrike kritikergruppene i USA er alltid å regne som viktige indikatorer tidlig i Oscar-sesongen – fordi kritikerne kan finne på å tenke litt utenfor boksen, og gi et viktig første push til en film eller prestasjon som deretter havner på bordet til medlemmene av Akademiet som skal velge hva de skal se og stemme på gjennom vinteren.

Medlemmene i NYFCC møttes i dag for å avgi sine stemmer, og listen over utmerkelsene deres for filmåret 2018 følger nedenfor. Kort fortalt har filmkritikerne i New York (ikke overraskende) valgt å omfavne antatte Oscar-favoritter som Alfonso Cuaróns Roma (beste film, regi og foto), Paul Schraders First Reformed (beste mannlige hovedrolle, beste manus) og Moonlight-regissør Barry Jenkins‘ nye film If Beale Street Could Talk (beste kvinnelige birolle).

Gledelig er det også å se at den nydelige dokumentaren Minding the Gap – som vi så på BIFF, og snakket om underveis i denne podkasteepisoden – fikk prisen for beste «Non-Fiction Film». At debutantprisen igjen går til Bo Burnham for Eight Grade (han fikk samme pris både av Gotham Awards og NBR) indikerer at denne filmen kan være høyt nok elsket til å være en mulig kandidat til eksempelvis en Oscar-nominasjon for beste originalmanus (kategorien hvor ofte løfterike debutanter havner).

I ukene som kommer vil enda flere kritikergrupper og bransjeorganisasjoner komme med sine prislister og nominasjoner, som igjen vil fortette samtalene utover i Oscar-sesongen. Nedenfor er NYFCCs priser, og et knippe trailere fra prisvinnerne.

*

NYFCC – prisvinnere 2018

Best Film: Roma
Best Director
: Alfonso Cuarón (Roma)
Best Screenplay: Paul Schrader (First Reformed)
Best Actress: Regina Hall (Support the Girls)
Best Actor: Ethan Hawke (First Reformed)
Best Supporting Actress: Regina King (If Beale Street Could Talk)
Best Supporting Actor: Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?)
Best Cinematography: Alfonso Cuarón (Roma)
Best Animated Film: Spider-Man: Into the Spider-Verse (Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman)
Best Non-Fiction Film: Minding the Gap (Bing Liu)
Best Foreign Language Film: Cold War (Pawel Pawlikowski)
Best First Film: Eighth Grade (Bo Burnham)
Special Award: Kino Classics Box Set “Pioneers: First Women Filmmakers”