Generisk trailer til Steven Spielbergs SVK

Den første traileren til Steven Spielbergs SVK (Stor Vennlig Kjempe), den mye omtalte filmatiseringen av Roald Dahls barnebok-klassiker, ankom nettet i går kveld.

Etter to «voksenfilmer» i Lincoln (2012) og årets Bridge of Spies, lå alt til rette for en ny eventyrfilm fra Spielberg, som alltid har vekslet konsekvent mellom sjangre og toner – gjerne innen ett og samme år. Blant regissørens mangfoldige prosjekter, falt han til slutt ned på Roald Dahl-historien The BFG (The Big Friendly Giant) eller SVK (Stor Vennlig Kjempe), som den heter på norsk, produsert av Disney.

Det har vært sparsomt med bilder fra produksjonen i løpet av det siste året, men nå er altså den første traileren her. Og til tross for at kildematerialet virker skreddersydd for Spielbergs faste grep om barnlig persepsjon, er ikke de første glimtene en uforbeholden opptur.

Vi blir i hovedsak introdusert for filmens premiss, eller «that’s how the story started», som ungjenta Sophie (Ruby Barnhill) sier mot slutten av teaser-traileren – altså det første møtet mellom henne og kjempen i filmtittelen. Kjempen opptrer her kun i en tilslørt CGI-versjon, det er ingen glimt av Mark Rylances rolletolkning.

Mye av det litt urovekkende ligger i den generiske trailerestetikken, spesielt «biblioteksmusikken» som dundrer ut kjedelige eventyrtroper. Dernest virker det som om det visuelle uttrykket er neddynket i Harry Potters landskap, til tross for Janusz Kaminskis velkjente hvite motlys gjennom vindussprosser. Man kunne definitivt håpet på enda mer spenst i produksjonssdesignet, som Spielbergs makeløst flotte Hook (1991).

Likevel er det verdt å beholde troen inntil det motsatte er bevist (Bridge of Spies led også en lignende skjebne i trailer-øyemed, men overrasket svært positivt). Med komponist John Williams tilbake på podiet og nylig avdøde Melissa Mathison som manusforfatter, ligger mye til rette for en klassisk Spielberg-film, uten for mye påvirkning fra Disney.

SVK har kinopremiere 1. juli, 2016, som ville vært Roald Dahls 100-årsdag.

*

*