Frekk trailer til Roman Polanskis La Vénus à la fourrure

Roman Polanskis nye film, franskspråklige Vénus à la fourrure («Venus in Fur»), hadde premiere under årets Cannes-festival og deltok i hovedkonkurransen. Filmen fikk ingen priser, men kritikerne var jevnt over begeistret, og den er snart premiereklar i hjemlandet Frankrike. I går ble det sluppet en liten frekkas av en trailer på nettet.

I likhet med Roman Polanskis forrige film, den sorte komedien Carnage, er Vénus à la fourrure basert på et teaterstykke, og utspiller seg på ett sted – passende nok en teaterscene. Polanski er ekspert på slike fortettede kammerspill, og lyktes særlig godt i adaptasjonen av Ariel Dorfmans stykke Death and the Maiden. (Dessuten kan man vel også si at både Kniven i vannet, Repulsion, Cul-de-sac og Bitter Moon hovedsakelig foregår mellom fire vegger.)

Om traileren faktisk er en god indikator på selve filmen vil vise seg, men dette ser veldig morsomt ut; karikert og morbid, ispedd litt paranoia og mørk erotikk, slik Polanski har for vane å gjøre. I rollene finner vi regissørens gamle muse og kone Emmanuelle Seigner og den alltid fremragende Mathieu Amalric (En julefortelling, München). Det er fortsatt morsomt å tenke på at Polanski og Seigners yngste sønn dukket opp som barneversjonen av Amalrics rollefigur i Dykkerklokken og sommerfuglen (der Seigner selv spilte den kvinnelige hovedrollen). For hvem vil passe bedre til å en dag spille Polanski selv enn Amalric, som er slående lik av utseende? Polanskis livshistorie er jo mildt sagt egnet materiale for biografiske filmer i fremtiden.

Og da kan man selvfølgelig også lure på om valget av skuespillerne Amalric og Seigner på en eller annen måte er ment å kommentere virkelighetens Seigner og Polanski? Nokså usannsynlig, med tanke på at David Ives‘ tekst ligger i bunnen, men like fullt verdt en tanke.

OPPDATERT: Vénus à la fourrure vil bli distribuert av Nordisk film i Norge. Traileren kan du se nederst, under frysbildene.

Venus

Venus

Venus

Venus

Venus

Venus

Venus

Venus

*

*

Poster