Fredrik S. Hanas dokumentar Kodenavn: Nagasaki vant pris under Slamdance Film Festival

Fredrik S. Hanas Kodenavn: Nagasaki hadde verdenspremiere under Slamdance Film Festival, som gikk av stabelen 12. februar. I går vant den festivalens Grand Jury Prize.

I begrunnelsen heter det at juryen «appreciated the film’s ability to avoid clichés while creating a deeply engaging personal detective story». Det er en god oppsummering, for sjelden har vi sett en norsk dokumentar som leker så mye med form, og som er så tydelig filmhistorisk informert. Kodenavn: Nagasaki veksler mellom mange forskjellige formater, og det er flere små «filmer i filmen».

Filmen forteller Hanas venn, skuespilleren Marius K. Lunde, og hans prosess med å bli gjenforent med sin mor. Han er sønn av en norsk far og en japansk mor, og da han bare var noen år gammel forlot moren Norge og dro tilbake til Japan, mer eller mindre sporløst. I filmen inntar Marius rollen som detektiv for å undersøke hvor hun befinner seg, lærer japansk på rekordtid og sender en videohilsen uten å få svar. Deretter går turen til Tokyo.

Kodenavn: Nagasaki får norgespremiere under dokumentarfilmfestivalen Human – som avvikles digitalt i år – første uken i mars. Den ferske traileren kan du se her: