Filmprat: En samtale med regissør Håvard Bustnes om Trond Giske – Makta rår

Montages er offisiell mediepartner for Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og videoreportasjer.

*

TIFF 2022: I denne første episoden av årets Filmprat fra Tromsø møter vi den norske regissøren Håvard Bustnes, som snakker med Montages-redaktør Karsten Meinich om sin nye kinodokumentar Trond Giske – Makta rår.

Montages leder Filmprat, et daglig arrangement på TIFF, hvor vi fører samtaler med besøkende filmskapere og andre relevante festivalgjester. Dokumentarfilmskaper Håvard Bustnes deltok sist på TIFF med Hatets vugge i 2018, og besøkte i 2016 vår podkast for å snakke om film og transmedia, men har ikke tidligere vært gjest på Filmprat. Trond Giske – Makta rår hadde norgespremiere i Tromsø denne uka, og slippes på kino 11. mars.

I samtalen nedenfor forteller Bustnes om sin metode, som han i flere filmer har vist at bringer ham særlig nært på sine rollefigurer – senest i Hatets vugge, der han fulgte ulike mennesker tilknyttet det fascistiske greske partiet Gyllent daggry og etter hvert ble deltagende i filmen selv. Bustnes tok med seg dette grepet over i Trond Giske – Makta rår, og forklarer hvorfor han ønsket å lage en film om tidligere kulturminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, og på hvilken måte filmen «gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak», slik den beskrives på Filmweb.

Denne samtalen ble livestrømmet fra filmfestivalen i Tromsø tirsdag 18. januar, og presenteres nedenfor i sin originale form.

Filmprat er et konsept gjennomført av TIFF og Montages i samarbeid, og produksjonen er levert av Tromsø Streaming Studio.