Dryppende erotisk og ellevill trailer til Lars von Triers Nymphomaniac

Den offisielle traileren til Lars von Triers erotiske drama Nymphomaniac har ankommet nettet, og vi kan endelig danne oss et litt mer helhetlig bilde av hva vi har i vente fra danskenes enfant terrible.

Etter utallige smakebiter fra en tilsynelatende endeløs, men oppfinnsom og effektiv promoteringskampanje for Lars von Triers allerede heftig omdiskuterte verk, om en kvinnelig nymfomans seksuelle opplevelser i de første femti årene av sitt liv, har vi nå endelig fått selve traileren.

Og det er ikke småtterier von Trier & Co har ventet med å vise oss, for nå som selv de mest intense von Trier-entusiastene i Montages begynte å føle på en viss metthetsfølelse rundt det hele, ankommer en trailer så eksplosivt idérik, ellevill og drøy at forventningene ikke er til å stoppe – på tross av at von Trier selv ikke kan stå inne for den fire timer lange versjonen som skal settes opp på kino i første omgang.

At filmen er inndelt i åtte kapitler og visstnok skal inneholde en rekke digresjoner underveis, som en klassisk roman, fremkommer svært tydelig her, hvor bilder og scener fra de ulike delene mikses sammen til en eklektisk montasje med forskjellige formater, filmmaterialer, tidkoloritter, pastisjer osv. Traileren preges – bokstavelig talt – av et sprikende uttrykk, som gir oss en fornemmelse av prosjektets omfang. Ikke minst ser dette avsindig underholdende ut, og ikke fordi von Trier velter seg i tabuer, men fordi tonen virker befriende leken og lystig.

Vi vet at det hviler en tragedie bak det hele – som visstnok trer mer frem i filmens andre halvdel – og det er liten grunn til å tro at von Trier «tar lett på» tematikken, men det er mye som tyder på at Nymphomaniac også ønsker å forføre og begeistre sitt publikum. Premisset om den forslåtte nymfomanen (Charlotte Gainsbourg) som forteller sin livshistorie til en tilfeldig forbipasserende mann (Stellan Skarsgård) er riktignok dystert, men traileren indikerer at «veien» hit også er full av spennende erobringer og artige eksperimenter. Musikken understreker det humoristiske aspektet – det er da Rammstein vi hører her? Har det tyske bandet skrevet en egen låt til filmen?

Ryktene har svirret om filmens grad av pornografisk innhold, men forrige uke ble det bekreftet at Zentropa og produsent Peter Aalbæk Jensen ikke har klart å lage en sensurert versjon, tilpasset hele det internasjonale markedet. Derfor må de mer konservative landene selv sladde innholdet de finner upassende, hvilket betyr at versjonen som skal vises her hjemme ganske sikkert vil være særdeles eksplisitt. Og traileren holder lite tilbake på dette området; her får vi servert nakne kropper som humper i sengen, nærbilder av vaginaer, ergerte peniser, dryppende sperm, BDSM og mere til.

Nå må vi bare krysse beina for at Nymphomaniac faktisk har mer å by på enn rene provokasjoner, men med tanke på von Triers fremragende filmografi og unike evne til å kombinere sjokkerende innslag med spennende innhold tidligere, føler vi oss rimelig trygge på akkurat dét. Aalbæk Jensen har jo allerede presisert at det er viktig for Zentropa å selge denne filmen, ettersom den koster over 60 millioner kroner, og da er det naturlig at dette påvirker retorikken i markedsføringen. I så måte bør de lykkes med å skape ytterligere nysgjerrighet hos mange med dette overflødighetshornet av en trailer.

Traileren kan du se nederst i artikkelen, under frysbildene, eller på filmens hjemmesider. Nymphomaniac har norsk kinopremiere 24. januar.

*

Skjermbilde 2013-11-22 kl. 17.19.29

*

*