Cinemateket i Oslo holder stengt i 2022 på grunn av oppussing

Hovedstadens cineaster går et fattigere filmkulturelt tilbud i møte i 2022, når Cinemateket i Oslo stenger dørene ved årsskiftet. Heldigvis er det kun midlertidig, for å muliggjøre en omfattende oppussing av fasaden, foajeen og fellesarealene på Filmens hus.

Ifølge Norsk filminstitutt vil endringene lede til en ordentlig kafé- og restaurantløsning, et nytt aktivitetsrom for barn, forbedrede toalettfasiliteter, og en helt ny fasade. I artikkelen på NFI sine hjemmesider heter det:

I den nye ombyggingen flyttes fasadelivet ut til gaten igjen, slik det opprinnelig var tenkt da huset ble bygget i 1939. Foajeen utvides og det gis plass til et nytt kafé-/restaurantkonsept på gateplan. Tanken er å skape bedre kontakt mellom gaten og alle de spennende aktivitetene som skjer hos oss. Bygården får også et nytt ansikt utad mot byen og vil bidra til prosessen med å forskjønne Dronningens gate og skape et aktivt byliv i Kvadraturen.

Det er ingen tvil om at Cinemateket i Oslo vil nyte godt av et solid ansiktsløft og bedre formidling i møte med forbipasserende, i et område i kontinuerlig vekst. Selve visningsarenaen er i særklasse hva gjelder teknisk kvalitet, og vant nettopp ICTA – International Cinema Technology Association sin høythengende pris «Classic Cinema of the Year 2021», men omgivelsene rundt de to kinosalene Tancred og Lillebil er nokså stusselige og påtagelig daterte. At NFI omsider har valgt å prioritere en oppussing, er derfor gode nyheter.

At dette innebærer at Cinemateket må holde stengt gjennom store deler av det kommende året, er imidlertid en nedtur for alle nye og gamle filminteresserte. Særlig med tanke på at Cinemateket nylig måtte holde dørene lukket under store deler av koronapandemien i 2020/2021.

Rent praktisk blir medlemskortene fryst så lenge nedstengingen varer, og det arbeides med å legge til rette for alternative aktiviteter i perioden. Vi følger opp saken når eventuelle midlertidige visningsrom for Cinemateket blir klare.