True Detective-regissør Cary Fukunaga lager film av Stephen Kings It

Vulture slapp i dag nyheten om at regissør Cary Fukunaga skal gjøre en ny filmatisering av Stephen Kings grøsserklassiker It fra 1986.

Etter gjennombruddsfilmen Sin Nombre (2009) og det ultravakre periodedramaet Jane Eyre (2011) kastet Fukunaga seg over den kritikerroste TV-serien True Detective (2014-). Kanskje var det her han fikk sansen for det okkulte og uhyggelige. Nå bekreftes det i hvert fall at han tar for seg en av en de største grøsserforfatterne i moderne tid.

Stephen King’s It burde være kjent for de fleste – oppveksthistorien om de unge guttene som konfronteres av et uhyggelig vesen rundt 1960, et vesen som kan innta form etter barnas fobier, men som først og fremst opptrer i en uggen klovnedrakt for å tiltrekke seg deres oppmerksomhet. I bokens andre del gjenforenes guttene i voksen alder for å ta opp kampen med vesenet på nytt. Boken ble filmatisert som en to-delt mini-serie i 1990 – den gang med blant andre John Ritter, Seth Green og ikke minst Tim Curry i en uforglemmelig rolle som klovnen selv. Både kildelitteraturen og mini-serien fanget Kings uforlignelige nostalgi for perioden — den samme 50-tallsnostalgien han også utforsket med stort hell i langnovellen The Body (1982), senere filmatisert som Stand By Me (1986) av Rob Reiner, i tillegg til at den selvsagt tilbød noen svært effektive horror-stingere for sarte ungsjeler på begynnelsen av 90-tallet.

Kanskje er det ikke så rart at akkurat denne historien vekkes til live nå etter populariteten til den råtne klovnefiguren i serien American Horror Story: Freak Show, som går sin seiersgang på tv-skjermene i disse dager. Interessant blir det uansett å se historien kledd i Fukunaga og fotograf Adriano Goldmans ladede billedspråk. Til Vulture sier produsent Dan Lin at det sannsynligvis blir snakk om to filmer, ikke ulikt mini-serien fra 1990, men at det er usikkert om Fukunaga også vil regissere film nummer to. Stephen King selv har også gitt sin velsignelse.

Ifølge Vulture påbegynnes førproduksjonen i mars neste år, med foreløpig innspilling over sommeren. Først skal imidlertid Fukunaga fullføre krigsfilmen Beasts of No Nation.