Høstens program hos Cinematekene klart

Det siste året har den digitale kinorevolusjonen ledet til minst én positiv ting for de cinefile miljøene rundt omkring i landet: Cinematekene, også kjent som Prosjekt nasjonalt digitalt cinematek. Prosjektet er en koordinering av årlige sesongprogrammer med ukentlige simultanvisninger av filmklassikere i syv norske byer. (Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø eller Trondheim.) Programmet for høsten er nå klart, og vi er de første til å presentere dette. Først litt info om prosjektet i forbindelse med høstens program, fra brosjyren:

Cinematekene i sju norske byer er resultatet av Norsk filminstitutts prosjekt Nasjonalt digitalt cinematek. Målet har vært å benytte overgangen fra 35 mm film til digitale visninger på de vanlige kinoene som et utgangspunkt for å gjøre klassisk og også nyere film tilgjengelig i kinosalen mange steder i landet. Av nyere film kan vi denne gangen vise to filmer fra 2008, Abbas Kiarostamis Shirin og den overdådige animasjonsfilmen Immigrants L.A. Dolce Vita av ungareren Gábor Csupó.

Her er programmet i sin helhet:

3. september kl 18.00 – Lasse og Geir (1976)
10. september kl 18.00 – Immigrants – L.A. Dolce Vita (2008)
17. september kl 18.00 – Cul-de-sac (1966)
24. september kl 18.00 – Tommy (1975)
1. oktober kl 18.00 – Jakten (1959)
8. oktober kl 18.00 – Bring me the head of Alfredo Garcia (1974)
15. oktober kl 18.00 – Shirin (2008)
22. oktober kl 18.00 – Dokumentar fra BIFF – (Tittel bestemmes senere.)
29. oktober kl 18.00 – The Red Shoes (1948)

Jakten
Jakten av Erik Løchen

Omtaler av filmene vil etter hvert legges ut hos Cinematekene og publiseres i en liten katalog. Programmet består av et ganske originalt utvalg filmer. Høydepunktene for meg er Jakten og Shirin. Førstnevnte er Erik Løchens modernistiske norske filmklassiker som svært få har sett, grunnet filmens notoriske utilgjengelighet. At det blir mulig å se den for første gang på lerret er en stor bonus. Den andre av de to er egentlig en installasjonsvideo som Abbas Kiarostami laget i samarbeid med bl.a. Juliette Binoche, men vil presenteres som en vanlig kinooppsetning. (David Bordwell er blant dem som har skrevet innsiktsfullt om Shirin.) Som svoren Kiarostami-fan er det naturligvis en høydare å finne denne smale saken satt opp til kinovisning i Norge.

I tillegg til disse to er det naturligvis flere andre filmer på listen som tilrekker oss, så vi ser frem mot å følge dette programmet utover høsten. Flere av visningene vil forøvrig bli introdusert av filmskaper eller fagpersoner, som vil kunne sette en ekstra spiss på arrangementene.