Mystikk på ferie i About Elly

KVIFF About Elly

Den iranske filmskaperen Asghar Farhadi vant Sølvbjørnen for beste regi på årets Berlin-festival. Også hans tidligere filmer har gjort det skarpt på internasjonale festivaler. About Elly deltar i Horizons-sideprogrammet i Karlovy Vary.

KVIFF’09: I den iranske filmen About Elly reiser en flokk venner med barn og ektefeller fra Teheran på weekendtur til sjøen. Med seg har de Elly, ei ung jente de håper kan bli den nye kona til Ahmad, en venn som er nyskilt og på besøk fra Tyskland. Men Elly har hemmeligheter, i likhet med flere av de andre gjestene, og når hun brått forsvinner må de løse trådene nøstes opp.

Filmen vant Sølvbjørnen for beste regi i Berlin i år, og direkte ufortjent er det vel ikke, men jeg ser heller ikke at dette er noen «stor» film. Dramaet i Ellys forsvinning er lett å leve seg inn i. Druknet hun i et forsøk på å redde den lille gutten som falt i vannet? Rømte hun i et ubevoktet øyeblikk, og er slett ikke død? Hemmelighetene som kommer fram kan tyde på det siste, men mye trekker også i motsatt retning. Det blir mye løping, krangling og sterke følelser, uten at disse sekvensene virker overspilte. Plottet er spennende, og skuespillet bra. Vi holdes i villrede om hva som faktisk har skjedd helt til slutt, og det bygges opp til en finaleoppklaring av samme type som i en Agatha Christie-roman. Problemet er at oppløsningen av mysteriet ikke holder samme standard som hos Agatha Christie. Den virker for enkel, og jeg blir sittende igjen og føle meg litt snytt.

I spørsmålsrunden blir regissør Asghar Farhadi spurt om filmen handler om moral, men svarer på en måte som virker like uforløst som plottet. Tja, sier han, den stiller moralske spørsmål, men har ingen intensjoner om å gi svar. I mine øyne blir dette filmens problem: Den tør ikke ta stilling. Det kunne ha fungert om resonnementene var mer komplekse, men slik det er nå blir About Elly lite annet enn en velspilt mysterielek med pene og eksotiske storbymennesker i rustikke omgivelser.