Vil Oscar tåle 10 nominerte?

10 Oscar

Dagens mest forbløffende filmnyhet være endringen i Oscar-reglene fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som i dag ble offentliggjort først hos Variety: Fra og med Oscar-utdelingen i 2010 skal det nomineres 10 filmer i kategorien for Beste film. Da jeg først så nyheten på Twitter for noen timer siden tenkte jeg at det måtte være en spøk. Hva i all verden skal det være godt for? Da bekreftelsene så begynte å tikke inn ble jeg enda mer forundret.

“Having 10 best picture nominees is going allow Academy voters to recognize and include some of the fantastic movies that often show up in the other Oscar categories but have been squeezed out of the race for the top prize,” sier akademi-president Sid Ganis i sin egen pressemelding. Men han unngår å komme inn på at dette vil forflate prestisjen som ligger i at nettopp kun fem filmer nomineres til Verdens Mest Prestisjetunge Filmpris. Reaksjonene har ikke latt vente på seg:

Jeffrey Wells, spisstunget Oscar-blogger på Hollywood-Elsewhere, motiverer til stor aktivitet i sitt kommentarfelt, etter å ha skrevet følgende:

Why didn’t the Academy decided to nominate 15 films for Best Picture? This is decision is like a Little League coach letting all the kids play two or three innings and letting them bat once or twice.This way, five more films will get the box-office benefit, but not really.

The Playlist er ikke noe mindre nådige:

Look we understand times are tight, everyone’s lowering their standards to get noticed, posting «discuss this!»non-stories for traffic bait and a general whoring yourself out, but isn’t this just a tad fucking drastic? World is going to hell in a hand basket, people. It’s not about quality anymore, it’s about quantity.

Litt mer bakgrunn for akademiets valg kommer i en artikkel hos The New York Times, som blant annet fikk Ganis til å si noe om det mange kan forestille seg var en medvirkende årsak:

In a question-and-answer session that followed the announcement, Mr. Ganis said: “I would not be telling you the truth if I said the words ‘Dark Knight’ did not come up.” Earlier this year, “The Dark Knight,” a critically acclaimed blockbuster fantasy, was excluded from a list of nominees that included “Frost/Nixon,” “Milk,” “The Curious Case of Benjamin Button,” “The Reader” and the winner, “Slumdog Millionaire.” […] While broadening the reach of the awards — a best picture nomination now becomes a bit easier for documentaries, animated films and foreign-language films, for instance — it may also dilute the value of a nomination somewhat. In the past, studios have built the marketing campaign around many films around a coveted best picture nomination.

Det siste poenget i ovennevnte avsnitt er det eneste som gjør denne radikale endringen interessant. Kan man endelig få nominert overlegne filmer fra «stebarnskategoriene» i hovedkategorien Beste film? Dessverre tror jeg det er drømmetenkning. Som eksempelet med The Dark Knight over viser; de fem ekstra nominasjonsplassene vil sannsynligvis gå til vanligvis oversette publikumssuksesser. Eller – hva tror dere? Vil dette bety et mer interessant Oscar-show? En mer fortjent vinner? Kanskje har Oscar-prisene allerede utspilt sin rolle?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

  1. Å si at Oscar-prisene har utspilt sin rolle vil bli å overdrive sterkt. Det å få en Oscar er fremdeles det største man kan oppnå i filmindustrien, og den rollen vil den ha lenge. Utdelingen har nå så mye historie, og de fleste som havner der nå har idoler som har stått der tidligere.

    Jeg klarer ikke bestemme meg for om jeg syns det er negativt med 10 nominasjoner. Det er ekstremt mye bra film der ute, og det at de gir et nikk til de syns jeg er greit. Hvem hadde vel ikke filmer i fjor de syns det var idiotisk at ikke var nominert?

  2. Nathaniel R sier:

    jeg kan ikke norsk men jeg er veldig fortvilet.

    kanskje Oscar… skal de gjøre bedre valg? Det tror jeg ikke!

  3. Jeg skjønner ingenting. Noe av moroa ligger jo faktisk i irritasjonen over at opplagt sterke kandidater skvises ut, som eksempelvis nevnte The Dark Knight, Revolutionary Road, The Wrestler, Changeling etc i år. Med ti nominerte blir det jo ganske lite spenning knyttet til nominasjonene, men selvfølgelig desto mer spenning knyttet til vinneren. Morsomt om dette kan åpne dørene for animasjon og såkalt foreign film, men veldig kjipt om det blir akkurat like konservativt og tørt som det er per i dag. Forandring fryder ofte, men denne ideen faller meg bare rar og unødvendig. Æsj!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>