Straks klart for den 32. Kortfilmfestivalen

onsdag starter årets utgave av Kortfilmfestivalen i Grimstad, og festivalen kan rapportere at over 80 regissører fra konkurranseprogrammene er påmeldt – alt tyder dermed på at festivalen styrker sin posisjon som et sted for sosialiserings- og nettverksbygging for filmbransjen. Co-redaktør Karsten og jeg har vært utvalgskomité for den internasjonale kortfilmkonkurransen, og vi gleder oss stort til å vise frem de mange godbitene vi har plukket fra festivaler i år og i fjor. Store deler av Montages tar da også turen nedover, og vi lover bred dekning av moroa!

Årets program favner bredere enn på lenge, med retrospektiv av tyske Matthias Müllers filmer blant det jeg har mest forventninger til. Den prestisjetunge filmfestivalen i Oberhausen tar også med seg sine siste funn, mens Berlinalens Forum des Jungen Films både skal presentere seg selv, og vise film. I sideprgrammet If you want blood, skal det siste innen norsk skrekk i kortformat vises, mens de refuserte i år får en hel kveld i festivalens storstue Catilina når De Refusertes Aften går av stabelen torsdag 11. juni.

Fra Ines <em>Cocaïs - the reinvented town</em>
Fra Ines Cardosos Cocaïs - the reinvented town

Allikevel er det kanskje det norske kort- og dokumentarfilmprogrammet det knyttes størst spenning til. Årets utvalgskomité har bestått av Elisabeth O. Sjaastad, Arild Andresen og Jannicke Systad Jacobsen. De har totalt sett 415 kortfilmer i utvelgelsesprosessen, og valgt ut 80 til det endelige konkurranseprogrammet. I dokumentarprogrammet er det Oslo dokumentarkinos Sarah Prosser og dokumentarfilmskaper Nader Izadpanah som har bestemt hvilke 16 filmer som blir vist i Grimstad i festivalperioden 10.-15. juni.

Men film alene gjør ikke en festival, og Grimstad byr også på seminarer, sosiale aktiviteter som Sondre Lerche-konsert med film noir-fremvisning som akkompagnement, utekino, fester og mye annet. Blant årets seminardeltakere er britiske Dawn Sharpless fra kortfilmdistributøren Dazzle i London, Axel Behrens fra Kurtzfilm Agentur Hamburg og danske Grith Okholm Skaarup som skal holde foredrag om nytenkning og sosiale medier, alle tre under paraplyen How to sell your short film. Apple og Kodak byr også på mye interessant, og skal hver for seg avholde en serie gratis workshops innen alt fra arbeid med Digital Cinema Package til workflow med Red-kamera. Helt gresk, sa du? Da bør du kanskje vurdere å ta turen nedover neste uke.

Du finner hele programmet på nett her, mens du kan laste ned en pdf med det samme her. Montages er på plass i Grimstad allerede tirsdag om en uke!

Fra Javier Lourencos <em>The Blindness of the Woods</em>
Fra Javier Lourencos The Blindness of the Woods