Se den første traileren til Ridley Scotts episke Exodus

Endelig er den her – den første traileren til Ridley Scotts kommende film om Moses og israelittenes utvandring fra Egypt. Og den leverer på de fleste plan.

Etter at noen bilder fra settet ble sluppet for et par uker siden, har det knyttet seg en del bekymring til hvorvidt Scotts adaptasjon av bibelhistorien ville bli litt for mye cheese og litt for lite av det som gjør ham til en så makeløs tolker av historisk materiale. Bekymringen er imidlertid dementert med denne traileren.

Vi kastes umiddelbart tilbake til de vakre vistaene og fargesjatteringene som gjorde Gladiator (2000) og Kingdom og Heaven (2004) til auteurtunge mesterverk (både førstnevntes gyldne varme og sistnevnte blå kjølighet). Her er graderte himler, flyvende fnugg, mektig gravitas og David Lean-aktig bredformat med tusenvis av detaljer i billedrammen. Og ikke rent lite poetisk billedspråk, som den blodige elven. Hovedelementene ser ut til å være en kontrast mellom sort og gull (for henholdsvis slavene og faraoene), akkurat slik filmplakaten under bærer bud om.

Christian Bale ser ut til å være sitt vante, innbitte selv som Moses, mens Joel Edgerton som faraoen Rhamses bortimot er ugjenkjennelig. Vi får også et kort glimt av en herlig sminket Sigourney Weaver som Tuya, Setis kone. Lovende.

Like overraskende for undertegnede er det faktum at Alberto Iglesias, Pedro Almodóvars faste komponist, skal skrive musikken. Ingen stor fan selv, men jeg er klar for å la tvilen komme ham til gode.

Exodus har norsk kinopremiere 19. desember 2014.

exodus