Håp og fire andre norske filmer er kortlistet til Oscar

I november rapporterte vi at Maria Sødahls mesterlige Håp var Norges Oscar-kandidat for 2021. Nå har arbeidet med å overbevise akademiet høstet frukter, for i natt ble det offentliggjort at Håp er en av de såkalte «kortlistede» filmene.

Dette innebærer i praksis at filmen er mange steg nærmere mot å faktisk bli nominert til Oscar-prisen for Beste internasjonale film. I tillegg er de norske dokumentarene Gunda (Viktor Kosakovskiy) og Kunstneren og tyven (Benjamin Ree) kortlistet i kategorien for dokumentar, og Anders Hammers Do Not Split (som hadde premiere i Sundance i fjor) i kategorien for kortdokumentar. Torfinn Iversens Sparkekoret har dessuten kommet videre i konkurransen om en nominasjon for beste kortfilm.

I det hele tatt må vi snakke om en i Oscar-sammenheng oppsiktsvekkende triumf for norsk film. Inntil videre konkurrerer Håp med disse produksjonene: Et glass til (Danmark), Quo Vadis, Aida? (Bosnia Herzegovina), The Mole Agent (Chile), Charlatan (Tsjekkia), Two of Us (Frankrike), La Llorona (Guatemala), Better Days (Hong Kong), Sun Children (Iran), Night Of The Kings (Elfenbenskysten), I’m No Longer Here (Mexico), Collective (Romania), Dear Comrades! (Russland), A Sun (Taiwan) og The Man Who Sold His Skin (Tunisia).

Her er juryens begrunnelse for å velge Håp som norsk Oscar-kandidat:

«Filmen Håp er en sjeldent intim og original beretning om en familie som gjennomgår en altomfattende krise. I skyggen av brå og alvorlig sykdom hyller filmen livet og kjærligheten i møtet med det verst tenkelige, det hele basert på filmskaperens personlige erfaringer. Å nærme seg det aller innerste og sammensatte med så finstemt bruk av filmatiske og emosjonelle virkemidler, er derfor en bragd. Manusforfatter og regissør Maria Sødahl balanserer ensemblet så vel foran som bak kamera med imponerende sikkerhet. Ikke minst er Andrea Bræin Hovigs usentimentale tolkning av hovedrollen, i nydelig og nært samspill med Stellan Skarsgård som introvert ektemann, med på å skape et sjeldent universelt og sterkt portrett av et skjørt kjærlighetsforhold. Det gjør Håp til en rørende og klok film som framfor alt framhever nettopp håp og livsvilje som ubestridelige faktorer når mørket omslutter troen på en framtid.

Juryen har tro på at tematikkens evige aktualitet og filmens modige og sterke tilstedeværelse kan bringe Håp langt i konkurransen om å bli nominert til Oscar for beste internasjonale film.»