Fredrikstad Animation Festival byr på tettpakket program og spennende gjester

Årets utgave av Fredrikstad Animation Festival (FAF) (11.-13. november) byr på et tettpakket og bredt program, inkludert besøk av blant andre Kim Keukerleire (Frankenweenie, Fantastic Mr. Fox) og to ganger Oscar-nominerte Konstantin Bronzit.

FAF er Nordens eldste og største festival i sitt slag, og har røtter helt tilbake til 1994 og «Animerte Dager» i Oslo. En av festivalens grunnpilarer er deres nordisk-baltiske konkurranseprogram for animert kortfilm, som ønsker å vise det ypperste av animert kortfilm fra vår del av verden, samt utdelingen av prisen Golden Gunnar.

Blant årets høydepunkter finner vi Claude Barras‘ prisvinnende animerte kortfilm, My Life as Courgette, samt Studio Ghiblis sanselige og poetiske The Red Turtle, signert den nederlandske animatøren Michaël Dudok de Wit. (Les vår rosende omtale av filmen.)

Tradisjon tro inviterer FAF kjente aktører fra den internasjonale animasjonsbransjen, og har tidligere fått besøk fra mastodonter som Pixar, Disney og Aardman. I år vil Kim Keukerleire, som for tiden arbeider med Wes Andersons kommende film, og Konstantin Bronzit gjeste festivalen. Sistnevnte vil holde seminar om sitt arbeid.

Claude Barras «My Life as a Courgette» (2016)
Claude Barras «My Life as a Courgette» (2016)
Konstantin Bronzits «Mi ne mozhem zhit bez kosmosa» (2014)
Konstantin Bronzits «Mi ne mozhem zhit bez kosmosa» (2014)

Årets hedersgjest, Gunnar Wille, vil gi festivalens gjester et innblikk i sin idiosynkratiske verden og spennende karriere, gjennom et foredrag og flere innledninger (til både filmer og TV-produksjoner han har signert). Wille har inspirert flere generasjoner av animasjonsregissører gjennom sitt engasjement som leder for animasjonsutdanningen ved Den Danske Filmskolen.

Mikrofilm, som vært det viktigste studioet for animert kortfilm i Norge de siste tyve årene, og som har høstet en rekke utmerkelser i inn- og utlandet, deltar i en panelsamtale. Produsentene Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen, samt regissør Kajsa Næss, vil blant annet diskutere hva som er viktig å fortelle, hvordan stil kan understreke tematikk, viktigheten av filmskaperens tilnærming og motivasjon, samt produsents rolle i å utvikle regissørens personlige stil.

FAF er én av ni festivaler som kvalifiserer til den prestisjetunge europeiske animasjonsprisen Cartoon d’Or. Festivalen er en faglig arena for animasjonsbransjen, samt et viktig møtepunkt for studenter og utdanningsinstitusjoner, grafisk design og digital medieproduksjon.

Fredrikstad Animation Festival spretter korken allerede i morgen – bli kjent med programmet her.

14324503_10154537516911972_2565429837321075543_o