Eksklusivt: Michael Hanekes Flashmob går ikke i opptak over sommeren – jakter på kvinnelig hovedrolle

Tidligere i våres meldte filmmagasinet Film Comment at Michael Hanekes neste spillefilm, Flashmob, skulle gå i opptak over sommeren. Montages kan nå formidle at dette er lite sannsynlig, ettersom den østerrikske mesteren fortsatt er på jakt etter filmens kvinnelige hovedrolle.

I anledning overrekkelsen av Sonningprisen, Danmarks største kulturpris, som i år ble tildelt Haneke, arrangerte Etterutdannelsen ved Den Danske Filmskole, i samarbeid med Københavns Universitet, en masterclass med regissøren. (Montages var til stede, og en mer omfattende oppsummering av arrangementet vil publiseres neste uke.)

På tampen av seansen stilte moderator Peter Schepelern, lektor ved Institutt for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns universitet, det etterlengtede spørsmålet: «Kan jeg spørre deg om din kommende film? Ifølge internett får den tittelen Flashmob.». Med et smil om munnen, svarte Haneke: «Ja, det er korrekt… Jeg har altfor ofte sagt for mye om de kommende prosjektene mine, og jeg har aldri klart å holde det jeg lover på forhånd. Det er et fint ordtak som lyder ‘Ikke selg skinnet før bjørnen er skutt’.»

Videre spurte Schepelern om filmen ville gå i opptak i år, hvorpå Haneke svarte: «Det er usikkert. Jeg trenger å finne en bestemt skuespillerinne, og jeg har ikke funnet henne ennå, så jeg vet ikke. Det kommer an på henne. Jeg venter i kø.» Tidligere i masterclassen fortalte Haneke: «Jeg streber mot å skrive roller til spesifikke skuespillere jeg kjenner og er glad i. I tilfellet med Amour var den mannlige hovedrollen skrevet spesifikt for Jean-Louis Trintignant (som spiller Georges red.am).»

Hvilken skuespillerinne Haneke har i tankene kan man bare fantasere om, men i og med at flashmob er et nokså ungdommelig fenomen, kan man anta at der er snakk om en yngre skuespillerinne – og ikke favorittene Isabelle Huppert eller Juliette Binoche.

Det er altså lite sannsynlig at Flashmob går i opptak over sommeren, og dermed kan vi anta at filmen ikke lenger er en selvskreven kandidat til neste års Cannes-festival.