Den som venter på noe godt… Trailer til Wong Kar-Wais The Grandmasters

Den som venter på noe godt, venter som kjent aldri forgjeves. Etter langt om lenge foreligger det en fullblods kinotrailer til Wong Kar-Wais martial arts-film The Grandmasters. Etter så mange utsettelser at et vanlig menneske ikke har nok fingre til å telle dem, er dette først og fremst et tegn på at den ferdige filmen nærmer seg (kinesisk premiere blir 18. desember).

Wong har ikke laget en film siden engelskspråklige My Blueberry Nights (2007), som var en stor skuffelse for mange fans, og The Grandmasters ser ut til å bli et mørkt og dramatisk comeback. Som forventet, preger Hong Kong-auteurens overveldende visualitet traileren – ikke minst den insisterende og uutsigelig vakre bruken av sakte film som har blitt hans varemerke (og kanskje særlig forbindes med klassikeren In the Mood for Love).

Samtidig kan disse bildene også minne om de omhyggelig estetiserte kampene i Zhang Yimous 00-tallsfilmer, ispedd en teskje av Park Chan-wooks barokke marerittvisjoner. The Grandmasters forteller den sanne historien om martial arts-legenden Ip Man, som blant annet trente Bruce Lee (populære Ip Man fra 2008 er også basert på mannens dramatiske liv). Hvorvidt traileren gir noen spennende indikasjoner på spesifikke grep filmskaperne har gjort i forhold til biografiske materialet, er vanskelig å vite for en som ikke kjenner til historien. Muligens også for martial arts-kjennere, ettersom snutten enn så lenge foreligger uten tekst.