Danny Boyle og Simon Beaufoy lager fjernsynsserie om heltene i Telemark

Danny Boyle hviler ikke akkurat på laurbærene om dagen. Etter nedturen med Trance har han allerede planlagt en ny heist-film, basert på dokumentaren Smash & Grab, og i dag fremkommer det at den britiske auteuren samarbeider med manusforfatteren Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire) om å lage fjernsynsserien Telemark, om «kampen om tungtvannet» i Norge under andre verdenskrig.

Morsomme nyheter for oss nordmenn, altså. Historien om norske kompani Linge, som forsøkte å stanse tyske tropper fra å produsere tungtvann til potensielle atombomber på Rjukan under annen verdenskrig, har tidligere skapt grunnlaget for både den glimrende norske filmen Kampen om tungtvannet fra 1948 (hvor flere av de involverte spilte seg selv) og Anthony Manns Hollywood-produksjon The Heroes of Telemark med Kirk Douglas og Richard Harris.

Forrige uke skrev Empire at selveste Michael Bay planlegger en ny filmversjon av historien, under tittelen Sabotage, så vår lokale krigshistorie ser virkelig ut til å være attraktivt materiale for meritterte filmskapere om dagen.

En scene fra Anthony Manns «The Heroes of Telemark».
En scene fra Anthony Manns «The Heroes of Telemark».

Boyle og Beaufoys tv-serie er en amerikansk produksjon, og det skal være snakk om ti episoder (og sannsynligvis bare én sesong – altså en «miniserie» à la Band of Brothers). Beaufoy har skrevet manuskriptet, men det er uklart om Boyle vil bidra som regissør på en eller flere av episodene; foreløpig står han oppført som medvirkende produsent (executive producer). Ellers skal Boyle regissere piloten til Babylon, en britisk fjernsynsserie for Channel 4, med Brit Marling og James Nesbitt i hovedrollene.

Her kan du se traileren til dokumentarfilmen Smash & Grab: The Story of the Pink Panthers, som altså skal danne grunnlaget for Danny Boyles neste spillefilm: