Chloé Zhao og Nomadland vant både BAFTA og DGA

Regissør Chloé Zhao og hennes Gulløve-vinnende film Nomadland har lenge vært ansett for å være årets store Oscar-favoritt, på tross av at David Finchers Mank kan skilte med flere nominasjoner. Dette inntrykket ble mildt sagt styrket gjennom helgen, for Zhao har nå vunnet både årets Director’s Guild Award for sin innsats bak kameraet, i tillegg til BAFTA-prisen for beste regi.

I tillegg tok Nomadland med seg hele tre andre utmerkelser: beste film, beste foto og beste kvinnelige skuespiller (Frances McDormand). Den siste var en liten overrskelse, for selv om mange etter verdenspremieren i Venezia skrev at McDormand trolig kom til å sikre seg sin tredje Oscar-statuett, er det – etter hvert som månedene har gått – i stedet andre som har fått Oscar-favorittstempelet i panna (fra Viola Davis til Carey Mulligan). Har det å være underdog utviklet seg til å bli en fordel for McDormand nå på oppløpssiden?

I alle tilfeller er det slett ikke slik at BAFTA og Oscar er eneggede tvillinger (selv om de er påfallende likere hverandre enn Oscar og Golden Globes); det er for eksempel vanskelig å forestille seg at Anthony Hopkins, som nå har vunnet BAFTA for sin hovedrolle i The Father, vil seire over avdøde Chadwick Boseman og hans innsats i Ma Rainey’s Black Bottom.

Chloé Zhao er for øvrig bare den andre kvinnen som har vunnet DGA-prisen for beste regi av en spillefilm, etter at Kathryn Bigelow ble historisk som første kvinnelige vinner for The Hurt Locker i 2010. Bigelow gikk som vi husker også hen og vant Oscar for beste regi, også som første kvinne. Og med tanke på Zhaos kinesiske bakgrunn, er hun den første asiatiske kvinne som vinner DGA – og vinner hun Oscar, vil det også være tilfellet i denne prisens omdiskuterte representasjonshistorie.

Les mer om årets BAFTA-priser på det britiske akadamiets hjemmesider.