Blir Lars von Triers Nymphomaniac utsatt?

Oppdatering: Se kommentarfeltet for offisiell uttalelse fra produsenten.

Lars von Triers todelte opus om en voksen kvinnes seksuelle erfaringer, Nymphomaniac, har vært kontroversiell fra det øyeblikket prosjektet ble annonsert. Filmen skal presenteres i to versjoner; en hard core-versjon med eksplisitte pornografiske scener, og en soft core-variant for et mer pysete publikum.

Produsent og Zentropa-sjef Peter Aalbæk Jensen har tidligere varslet at filmene sannsynligvis vil få sin premiere under Cannes-festivalen i mai. Dette på tross av at von Trier ble erklært persona non grata i 2011, da han kom med spøkefulle, men uheldige uttalelser under pressekonferansen til Melancholia. Men via sosiale medier, har Montages snappet opp rykter som forteller at Nymphomaniac ligger an til å bli forsinket, ettersom det massive materialet med opptak etter sigende – og forståelig nok – krever lengre tid i klipperommet. Betyr dette at von Trier vil kjøre samme strategi som Ulrich Seidl gjorde med sin Paradis-trilogi, og fordele filmene på flere europeiske festivaler? I så fall er det rimelig å tenke at disse to blir Cannes og Venezia.

I den forbindelse ryktes det også om at det legges opp til en slags «kappestrid» mellom de to festivalene – endog at Cannes på ingen måte er et mål i seg selv. For ønsker egentlig von Trier å gi festivalen Nymphomaniac? Mange vil hevde at Cannes trenger von Trier i større grad enn auteuren trenger festivalen. Samtidig er det jo nettopp her han har høstet mye av oppmerksomheten som har skapt karrieren hans. I alle tilfeller er det nå tvilsomt at begge delene av Nymphomaniac får premiere samtidig, slik det opprinnelig var tenkt. Men disse opplysningene må tas med en klype salt, og det gjenstår å se om Zentropa vil bekrefte dem i nærmeste fremtid.

Forrige uke ble det sluppet to flotte bilder fra filmen (øverst og under):

Nymphomaniac