Anita Ekberg (1931 – 2015)

I går ble det kjent at den tidligere svenske skuespillerinnen og modellen Anita Ekberg, kjent for sin ikoniske rolle som Sylvia i Federico Fellinis La dolce vita, har gått bort i en alder av 83 år.

Ifølge The Guardian var det Ekbergs advokat som kunne bekrefte at den tidligere skuespillerinnen og modellen har gått bort etter et lengre tids sykeleie.

Ekberg ble født i Malmø i 1931, hvor hun også vokste opp. Etter å ha vunnet Miss Sverige som tyveåring reiste Ekberg til USA for å delta i Miss Universe. Hun vant ingen tittel, men arbeidet noen år som modell før hun i 1953 fikk sin spillefilmdebut med en liten rolle i The Mississippi Gambler. I 1956 delte hun en Golden Globe for mest lovende kvinnelige nykommer med Victoria Shaw og Dana Wynter, for rollen som Helene Kuragina i King Vidors filmadaptasjon av Leo Tolstojs Krig og fred.

Ekberg fikk sitt store gjennombrudd med rollen som fristerinnen Sylvia i Fellinis La dolce vita. Scenen der Ekberg danser rundt i Trevi-fontenen sammen med Marcello Mastroianni står igjen som et av de mest ikoniske øyeblikkene i filmhistorien.