Amy Adams og Christoph Waltz i kappestrid om kunsten – se traileren til Tim Burtons Big Eyes

Tim Burtons Big Eyes er en av filmene det stilles store forventninger til i høst, og selv om den populære, men også kritiserte regissøren aldri har vært Oscar-akademiets darling, er det mange som har spådd at nettopp Big Eyes kan gjøre noe med den saken.

Traileren, som ble sluppet i natt, må sies å bekrefte disse antagelsene, for her fremstilles filmen som et ekteskapsdrama av ypperste merke, satt til et snurrig kunstnermiljø på 50- og 60-tallet. Datidens kjønnsroller ser ut til å være et tydelig bakteppe for intrigen. Christoph Waltz og Amy Adams spiller henholdsvis Walter og Margaret Keane, et kunstnerpar som ble kjent for sine umiskjennelige bilder av storøyde barn. Disse ble ufattelig populære, og på den tiden var det – typisk nok – Walter som høstet anerkjennelse og ble berømt. Senere ble det avslørt at Margaret var den som faktisk førte penselen, og da de to gikk fra hverandre, gjorde hun rettmessig krav på en anselig andel av inntektene.

Det er åpenbart at Big Eyes skiller seg fra Burtons produksjoner på 00-tallet, som har rendyrket det eventyrlige universet og goth-motivene som har blitt hans – etter hvert utslitte – varemerke (med unntak av Big Fish). Krølltoppens avtrykk virker dempet her, men pipler elegant frem i innstillinger der han bruker farger og motiver fra Keanes kunst til å forsterke stemninger og følelser. Larry Karaszewski og Scott Alexander, som skrev Ed Wood, står bak manuskriptet, og hvis alt stemmer, kan den eminente rollebesetningen løfte den sanne historien til å bli en etterlengtet triumf for Burton – både kunstnerisk og kommersielt.

Det er ikke fastslått noen norsk premieredato for Big Eyes, men filmen lanseres på kino i flere europeiske land like over nyttår.

*