Ida Madsen Hestmans topp 10, 2023

Dette er en del av Årets beste filmer 2023: Kritikernes topplister

Hopp rett til

Neste:  Karsten Meinichs topp 20, 2023

1. Aftersun (Wells)
2. Priscilla (S. Coppola) / Tár (Field)
3. Oppenheimer (Nolan)
4. Past Lives (Song)
5. Maestro (Cooper)
6. Høstgule blader (Kaurismäki)
7. Decision to Leave (Park)
8. Apolonia, Apolonia (Glob)
9. Talk to Me (Philippou og Philippou) / Aggro Dr1ft (Korine)
10. R.M.N. (Mungiu) / Saint Omer (Diop)

*

Hva var den største kinoopplevelsen du hadde i 2023?

Aftersun. Jeg er glad over å se en film som jeg åpenbart hadde sterke følelser for. Den rørte ved noe fortrengt i meg som har ligget dypt, og det er herlig å kunne oppdage at man som voksen fortsatt kan føle på nye ting i møte med en film. Har også skjønt at det er flere som har reagert sterkt på filmen.

Kan du nevne et særskilt filmøyeblikk som risset seg inn fra året som gikk? Et enkeltbilde, en lyd, en stemning? 

Den karaoke-scenen i Aftersun. Og det at hun synger dårlig, og han har det blikket på henne mens hun står der og synger og bare vil gjøre faren sin glad. I det øyeblikket er det så mye innbakt som går opp for meg. Da var det umulig å holde tårene tilbake.

Hvis du må velge én rolleprestasjon fra 2023, hvilken vil du trekke frem? 

Paul Mescal som Calum i Aftersun! Han spiller ut så store følelser med så lite. I all sin lavmælthet er han ganske tydelig i kroppsspråket og i det han kommuniserer.

Hva tenker du er det mest nyskapende som skjedde i filmkulturen i 2023?

AGGRO DR1FT! Dette var den mest wtf-opplevelsen i år (i Venezia), men også den råeste og mest frekke på mange vis. Synes formatet og filmens look er megainteressant, med bruk av infrarødt lys og art direction, fett lydbilde, musikk og spillestetikk – som virkelig gir fornemmelser om en mareritt-verden. Også liker jeg at den er så ambivalent. Og jeg opplever at Harmony Korine gjør det med vilje. Du kan kritisere filmen for å være kjedelig og reint latskapsarbeid, men samtidig er den også oppfinnsom, den er nyskapende, men også forutsigbar.

Korine sier dette er hvordan film kommer til å bli fremover, og jeg opplever hele greia – inkludert bruk av KI og hans mystiske selskap EDGLRD – som både harselering med og kritikk av algoritmestyring og medieutvikling, men like mye av publikum selv. Se på innholdet, det er jo parodisk. Jeg har så mange spørsmål rundt AGGRO DR1FT. Han har fremkalt noe som er interessant og som jeg vil debattere mer! Også håper jeg han ikke er ferdig; at dette bare var en eviglang teaser til noe bedre.

Kan du løfte frem et bra element fra en film du mislikte?

Likte ideen og starten på Ari Asters Beau is Afraid, og Joaquin Phoenix gjør jo så godt han kan. Men resten var selvpining og føltes både altfor selvhøytidelig, minst en og en halv time for lang, og man skjønte hele veien hvor filmen skulle. Aster har blitt for glad i sitt eget uttrykk, og det virker som han har unngått alle velmenende råd og konstruktive tilbakemeldinger i denne prosessen…

Hvilken av fjorårets filmer hadde best fashion

Priscilla! Fikk lyst på hele garderoben. Og soverommet til Elvis.

Hvilket soundtrack fra 2023 har du lyttet mest til? 

Oppenheimer-musikken til Ludwig Göransson og Aftersun.

Hva var den beste “gamle” filmen du så for første gang i 2023? 

Aki Kaurismäkis I Hired a Contract Killer (1990).

Hvilken film gleder du deg mest til å se i 2024?

Den har jeg allerede sett to ganger, men gleder meg til å se på nytt: Poor Things.

Har du noen kommentarer til listen din?

Det var noen filmer jeg ikke rakk å se, som jeg tror ville kommet på lista. Jeg må også få sagt jeg ikke er fan av å rangere for mye, spesielt når man vurderer filmer med så ulike kvaliteter at det ikke føles riktig å plassere dem over og under hverandre. Det har vært vanskelig fra nummer 5 og nedover, der f.eks en film kan være interessant for hvordan den løser en dialog, men kanskje ikke er så filmatisk spennende. Slike ting er vanskelig å vekte. Med det sagt: topp 4 er alle store filmopplevelser, som for meg både har et sterkt og særegent filmspråk, stemning, tone og tematikk som fremkaller ulike følelser, og samtidig får en til å tenke.

*

Dette er en del av Årets beste filmer 2023: Kritikernes topplister

Hopp rett til

Neste:  Karsten Meinichs topp 20, 2023