On the Road ikke til Norge – ny versjon til Toronto

Tirsdag denne uken kom nyheten om at Walter Salles‘ ambisiøse filmadaptasjon av Jack Kerouacs kultroman, On the Road, har returnert til klipperommet, der den har fått redusert spilletid. Den nye versjonen skal være rundt 15 minutter kortere enn utgaven som hadde premiere under Cannes-festivalen i mai. Salles har visstnok også inkludert enkelte tidligere utelatte scener. Den oppdaterte versjonen vises første gang under filmfestivalen i Toronto i september, men i Norge ser det ut til at ingen av de to versjonene bli vist på kino.

Importør Star Media Entertainment har bestemt seg for ikke å sette opp On the Road på kino i Norge. Det var Norsk filmdistribusjon som skulle sørge for den faktiske kinodistribusjonen, men ettersom rettighetene administreres av SME, satt avgjørelsen hos dem. On the Road hadde opprinnelig premieredato her til lands 14. september, men bl.a. på grunn av at SME ikke fikk såkalt garantistøtte fra bransjeorganisasjonen Film&Kino, gis ikke On the Road kinolansering her til lands – på tross av filmens stjernespekkede rollegalleri og ikoniske forelegg.

Filmatiseringen av Jack Kerouacs kultroman fikk riktignok blandet mottakelse av kritikerne i Cannes. Sannsynligvis utgjør dette noe av årsaken til at Salles har ønsket å gjøre endringer i filmen. I etterkant av Cannes-premieren skrev Justin Chang i Variety blant annet at «Walter Salles’ picture pulses with youthful energy but feels overly calculated in its bid for spontaneity, attesting to the difficulty and perhaps futility of trying to reproduce Kerouac’s literary lightning onscreen». Todd McCarthy i The Hollywood Reporter var mer vennligsinnet i sin oppsummering av filmen og karakteriserte den som «a beautiful and respectful adaptation of Jack Kerouac’s landmark novel that intermittently leaves the ground to take flight».

I fjor ble ikke filmatiseringen av Hunter S. Thompsons roman The Rum Diary den oppturen mange hadde håpet på – så blir da også On the Road en forglemmelig Hollywood-utgave av en amerikansk kultklassiker? Til tross for at On the Road til nå har fått lunkne tilbakemeldinger fra kritikerne er det en overraskelse at den ikke vil få norsk kinopremiere. Ettersom den litterære kilden står høyt i kurs hos mange skulle man tro at filmatiseringen uansett ville funnet et publikum. (On the Road fikk for øvrig bred kinolansering i Frankrike like etter Cannes, og slippes på fransk DVD/Blu-ray allerede 17. oktober.)

Det har tatt flere år å få filmen realisert – og når den nå omsider foreligger må altså norske Kerouac-fans (og Kristen Stewart-fans) vente ennå en stund før de kan se om den holder mål. Her er traileren: