Kortklipt, 7/4

Selv om vi er tjoka midt i den godtegule påskeuken, så finnes det alltid interessant filmrelatert lesestoff på internett, om man leter. (Nei, jeg tenker ikke på politiets inngripen i en kinovisning på Lillehammer.) Jeg tenker selvfølgelig på Kortklipt; Montages’ spalte som fremfor noe skal peke dere i retning av fem linker verdt å klikke på. Vi begynner dessverre med en veldig trist sak:

Fra "In the Mood for Love" (2000).
Fra "In the Mood for Love" (2000).

1. Wouter Barendrecht (1965 – 2009). (Mer hos IFC Daily.) De fleste kjenner antageligvis ikke dette navnet når de ser overskriften – det gjorde heller ikke jeg. Men da nyheten om Barendrechts bortgang i går begynte å tikke inn på Twitter, ble jeg nysgjerrig. I det jeg leste nyheten, og innså hvem Barendrecht var, forstod jeg hvilken tragedie dette dødsfallet er for den internasjonale filmbransjen. Wouter Barendrecht var en av ildsjelene bak salgsagenten Fortissimo films, som han stiftet i 1991, og helt sentral for fremkomsten av en rekke uavhengige filmskapere de siste to tiårene. Eugene Hernandez i IndieWire sier det godt:

It’s impossible to immediately assess and convey the significance of Wouter Barendrecht’s numerous accomplishments in international film, but perhaps his greatest professional achievement is the invaluable role he played as a tireless champion of Asian cinema and as a stalwart supporter of independent, queer and international film. […] He gained international acclaim and influence after launching Fortissimo 17 years ago. The company has a library of more than 250 films, its roster has included films by Wong Kar Wai, Todd Solondz, Killer Films, Jim Jarmusch, and many others. [… At a tribute event] he noted that he ended up working in the film business because, “no one else in the world would accept me.”«]

*****

Sinna Mann

2. Møt Anita Killi og Sinna Mann. (via Hikj på Twitter). Dette burde vært link nr. 5, for det er vel strengt tatt egentlig et videotips, fra selveste NRK, men det får stå til. For dette er en kortfilm jeg er utrolig spent på å se! Bare det første klippet som brukes i videoen her gir meg frysninger. Det handler altså om den nye animerte norske kortfilmen Sinna Mann (NFI-side), som hadde premiere 18. mars på en visning i Oslo arrangert av Redd Barna. Det er Anita Killi som har regissert filmen, basert på Gro Dahles bok – med samme mørke tematikk; det handler om gutten Boi, som har en far som slår moren. Håper den blir å se på Kortfilmfestivalen i juni.

Er Pappa stille nå? Er Pappa rolig nå?«]

*****

Criterions omslagdesign Sam's Myth sitt forslag

3. The Ben Button Criterion Challenge. Dagens mest nerdete link, men ikke noe mindre verdifull. Mange av oss som slavisk følger med på hva det amerikanske DVD-selskapet Criterion gir ut, fikk seg en liten støkk for noen uker siden da det ble kjent at de skal gi ut The Curious Case of Benjamin Button. Uansett, Criterions utgivelse av Button er en realitet – men mange fans er nå skuffet over at filmen ikke da også får et originalt, Criterion-designet omslag. I den forbindelse har filmbloggen Sam’s Myth annonsert at de avholder en uhøytidelig konkurranse om design av nytt cover til utgivelsen. Så dra over hit og send inn deres bidrag!

I threw together this alternate cover for Criterion’s BUTTON, and I hereby challenge any other artists and designers reading to post their own on their blog, website, Facebook, what have you. Mine’s not perfect, but I thought it would be a fun game to play.«]

*****

Plakat til Almodovars "Broken Embraces" (klikk bildet for større versjon)
Plakat til Almodovars "Broken Embraces" (klikk bildet for større versjon)

4. iW Fest Wish List: Tarantino on Tap for All-Star Cannes? And 40+ Other Big Names to Watch For. Det kaller jeg en overskrift! Dette er en herlig «Forventninger-til-Cannes»-sak, også fra IndieWire, som går løs på hva som antageligvis kan ventes til årets festival. Og om de store auteurene leverer, kan dette bli en legendarisk bra utgave av Verdens Viktigste Filmfestival™.

Based entirely on speculation and anticipation, among the biggest names on our current Cannes Film Festival wish list are Jane Campion with her new biopic about John Keats, “Bright Star,” Ken Loach and his comedy about French soccer star Eric Cantona, “Looking for Eric,” Todd Solondz’s long awaited “sequel” to “Happiness,” “Forgiveness,” and Michael Haneke’s “The White Ribbon.”«]

(Les forøvrig også her på Montages vår skribent Lars Ole Kristiansens analyse av hvorfor Lars von Triers Antichrist kan vinne selveste Gullpalmen.)

*****

5. Kortklipts faste videotips. Det er en fryd å finne bestanddelene til denne spalten; og særlig videotipset. I dagens utgave av Kortklipt skal vi vise dere en kortfilm. En original, morsom, varm og svært gjennomført animert dokumentarfilm – kun 3 minutter lang. The Lost Tribes of New York City av Carolyn London forteller med oppfinnsomme virkemidler om hvordan storbyen New York er det den der, nettopp fordi den består av så mange vidt forskjellige personer og personligheter. Sett av 180 sekunder til denne kortfilmen, og la deg forføre:

(Bonuspoeng til de som vet en av filmens mest åpenbare referanser. Bruk kommentarfeltet under.)