Steven Spielbergs Robopocalypse satt på vent

Triste nyheter i dag, midt opp i all Oscar-rusen for Steven Spielbergs Lincoln The Hollywood Reporter meddeler at mesterregissørens etterlengtede science fiction-prosjekt Robopocalypse utsettes på ukjent tid.

Jeg var riktignok blant dem som var skeptisk da tittelen kom opp på Spielbergs kalender for et par år siden. Det hørtes ut som et hjernetomt actionepos. Men jeg burde selvsagt visst bedre, ettersom Spielberg aldri gjør hjernetomme actionepos. Robopocalypse er Daniel H. Wilsons bestselgende bok fra 2011 om en fremtid der roboter har blitt så integrert i menneskenes hverdagsliv at de tilslutt bestemmer seg for å gjøre opprør mot sine skapere. Et premiss vi kjenner godt fra filmer som 2001: en romodyssé (1968), Terminator (1984), I, Robot (2004), TV-serien Battlestar Galactica (i begge versjoner) eller Spielbergs egen A.I. – Artificial Intelligence (2001), for den saks skyld. Det er alltid rom for kompleks tematikk og spenstig visualitet i slike prosjekter, spesielt i Spielbergs hånd.

Men så ser det altså ut som prosjektet renner ut i sanden, slik som så mange andre Spielberg-prosjekter. En talsmann for regissøren sier at prosjektet er «too important and the script is not ready, and it’s too expensive to produce. It’s back to the drawing board to see what is possible.» Og det etter at flere skuespillere allerede er castet, deriblant Chris Hemsworth, Anne Hathaway og Ben Whishaw.

Som om ikke der var nok, rapporter også THR at Spielbergs andre store, potensielle science fiction-prosjekt Interstellar nå er i hendene til Christopher Nolan. Ikke at det er noen dårlig nyhet i seg selv (tvert i mot), men jeg hadde virkelig sett frem til min favorittregissørs retur til sjangeren. Pluss mer herlig science fiction-musikk fra John Williams, selvfølgelig. Spielberg har vært så flink til å veksle mellom mer vektig materiale og veldreide popcorn-filmer de siste årene. Så hva kommer nå? Går det an å håpe på at han kaster seg over en av de kommende Star Wars-filmene? Det hadde vært stor stas.