John Singleton. (Foto: Wikipedia Commons).

Regissør og manusforfatter John Singleton er død

En av de viktigste sorte regissørene i amerikansk filmhistorie er død, bare 51 år gammel. Verden mottok den triste beskjeden i går kveld, da helsepersonellet koblet John Singleton (1968–2019) fra en respirator etter to uker i koma.

Tilstanden skyldtes et hardt slag, som rammet Singleton 17. april. Singleton er fortsatt mest kjent for sin debutfilm, Boyz n the Hood (1991), som han ble Oscar-nominert for, både som regissør og manusforfatter. Da var han kun 24 år gammel (rekord), som den første afroamerikaneren noensinne – og følgelig en umiddelbar sensasjon, med forbildet Spike Lee i ryggen.

Singletons karriere ble ikke så gullkantet som mange hadde spådd, men Lære for livet (1995) og Rosewood (1997) mottok gode kritikker, og nyinnspillingen av Shaft (2000) ble en kassasuksess. Singleton gjorde seg også bemerket med sine samarbeider med Jackson-familien. I 1993 regisserte han Janet Jackson i hennes eneste hovedrolle på film i Poetic Justice, og året før stod han bak den uforglemmelige videoen til Michael Jacksons Remember the Time.

De siste årene skrev, produserte og regisserte Singleton episoder av diverse TV-serier, og han var kunstnerisk ansvarlig for Snowfall (2017).

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>