Her er årets BIFF-vinnere

BIFF 2021: Bergen internasjonale filmfestival nærmer seg slutten, og i går kveld ble årets prisvinnere annonsert på Røkeriet USF.

Festivalsjef Tor Fosse understreket hvor gledelig det er å kunne avvikle festivalen på en vanlig måte: «Det har vært fantastisk å endelig kunne arrangere en skikkelig filmfestival igjen. Det å se publikum fylle salene og bli følelsesmessig engasjert av filmene, er hva vi jobber for hele året.»

Årets vinnerfilmer vil bli vist som en del av serien BIFF KINO i november og desember. I tillegg er flere av dem tilgjengelig på BIFF+ frem til og med 15. november.

Festivalens konkurranseprogram for kunstnerisk ambisiøs fiksjon heter Cinema Extraordinaire, og her gikk meksikanske Michel Franco av med seieren (og 30 000 norske kroner) for sin Sundown. Filmen hadde verdenspremiere i Venezia i september. I sin begrunnelse skriver juryen:

Intrigen i vinnerfilmen avdekkes lagvis, bit for bit, som i et puslespill med to typer brikker – noen lyse, noen mørke. Hva feiler hovedpersonen? Det «ekstraordinære» ved filmen ligger nettopp her – i plottet, i oppbyggingen, i alle overraskelsene som langsomt får oss til å se hovedpersonen som et mer autentisk menneske enn den egenskapsløse «nowhere-mannen» han fremstår som i filmens tidlige scener.

Sjangermessig vil juryen ha det til at dette er en svart komedie, men også her bryter regissøren med konvensjonene. Komedien blir for mørk og det svarte blir for lyst. Den sosiale krisetilstanden som preger omgivelsene blir aldri et tema, men ligger der som en meningsmettet, urovekkende bakgrunn. Her er et brutalt innslag av mafiadrap på stranden, men også en troverdig kjærlighetshistorie som veksler mellom å blottstille og tilsløre sosial ulikhet. I subteksten kan vi til og med ane en kritikk mot industriell kjøttproduksjon…

I det hele tatt er dette en film som leker med oss på flere plan: emosjonelt og rasjonelt. Den er kanskje i letteste laget siden den spiller så pass mye på følelser, og lar det politiske bare være en undertone. Men for oss som ser mye film, og elsker kino, så vet vi at følelser og fornemmelser godt kan være en inngangsport til dypere erkjennelse. Vinnerfilmen SUNDOWN er en film som varer, lenge etter at du har sett den.

Nedenfor er oversikten over samtlige prisvinnere. Les mer om de forskjellige juryene og utmerkelsene på festivalens hjemmesider.

Cinema Extraordinaire:
Sundown
Regi: Michel Franco

Documentaire Extraordinaire:
Ascension
Regi: Jessica Kingdon

Checkpoints:
Writing With Fire
Regi: Rintu Thomas, Sushmit Gosh

Gulluglen:
The Hunt for Planet B
Regi: Nathaniel Kahn

Propaganda Nights: LHBTI:
The Divide
Regi: Catherine Corsini

Klimafestivalen: Himmel & hav:
Legacy
Regi: Yann Arthus-Bertrand

Ungdommens dokumentarpris:
Faceless
Regi: Jennifer Ngo

*