Filmkritiker Roger Ebert er død, 70 år gammel

No good film is too long. No bad movie is short enough.

– Roger Ebert

Filmkritiker Roger Ebert har vært en levende legende helt til i dag, da han tapte kampen mot kreft, 70 år gammel. Nå er han en evig legende. Som han treffende avsluttet en nylig bloggsak, om at sykdommen ville gjøre ham redusert: «I’ll see you at the movies».

Få filmkritikere kan sies å ha vært betydningsfulle både i filmhistorien og filmkritikkens historie, men Ebert var en av disse sjeldne stemmene – som med en enestående klar, engasjert og kunnskapsrik røst bidro til å gjøre en stor forskjell i den amerikanskje og etter hvert også den internasjonale filmoffentligheten.

Vi vil kunne skrive mer inngående om Ebert når nyheten om hans bortgang etter hvert synker inn, men kort fortalt har Roger Ebert vært en avgjørende inspirasjonskilde for mange av oss som bidrar til Montages. Eberts fokus på filmhistorien gjennom spalten «Great Movies» var for eksempel en av inspirasjonskildene til at vi – siden Montages’ fødsel i 2009 – har skrevet om filmer vi «elsker» i spalten Coup de Cœur. Og slik kunne man listet utallige eksempler på hvordan Ebert han inspirert tusenvis av filminteresserte i yngre generasjoner til å skrive om film.

Roger Ebert har kort fortalt blitt en av de mest innflytelsesrike filmkritikerne noensinne, etter gjennom 46 år å ha vært aktiv som kritiker – for Chicago Sun-Times og ikke minst via det svært populære tv-programmet han startet med Gene Siskel første gang i 1975. Vi sørger over Eberts bortgang, samtidig som hans arv blir desto tydeligere på en dag som denne – og verdt å glede seg over.

Vi anbefaler alle å besøke RogerEbert.com, hvor størsteparten av hans produksjon er tilgjengelig. Her er noen videohøydepunkter:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 1 kommentar

  1. Geir J. Olsen sier:

    Dette var så trist at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg.

    Vi har mistet familie! :((((

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>