Filmskaper Ellen Ugelstad, juniorprodusent Tonje Alice Madsen og manusforfatter Einar Sverdrup. (Foto: Twentyone Pictures.)

Ellen Ugelstad lager ny film om tvang i psykiatrien

Regissør og manusforfatter Ellen Ugelstad og selskapet Twentyone Picures AS har mottatt støtte fra Norsk filminstitutt sin ordning Nye Veier for å produsere en ny film om tvang i psykiatrien, Alternative News.

Ugelstad står tidligere bak hybridfilmen Making Sense Together, om samme tema, og i forbindelse med premieren ble hun intervjuet av Montages. Ifølge konsultent Eirin Gjørv ved NFI markerer Ugelstad seg «med et unikt filmkunstnerskap som er genuint forankret i ett tema hun behandler med stadig nye innfallsvinkler». Alternative News beskrives som en sjangerutforskende film som imiterer nyhetsestetikkens form med nyhetsoppleser, vignetter og innslag; en nyhetssending som går i dybden og presenterer nyheter som kun handler om psykisk helse og tvang.

«Jeg har lenge ønsket å gjøre noe spesifikt på bruk av tvang i psykiatrien, fordi min bror har vært under tvungent psykisk helsevern over tjue år», forteller Ugelstad. «Og fordi Norge ligger på toppen av statistikken i Skandinavia. Jeg vurderte en stund å prøve meg på Brennpunkt-sjangeren. Nå har jeg derimot landet på at det er langt mer interessant å utforske tematikken i et prosjekt hvor jeg selv kan sette rammene. Film gir oss de menneskelige historiene og kan gå inn i mørke avkroker og skildre virkeligheter vi har minimalt innsyn i. Mange mennesker føler stor skam, ydmykelse og smerte mange år etter opplevelser med tvangsbruk. Det dreier seg om psykisk helse, men også om grunnleggende menneskerettigheter.»

I pressemeldingen heter det at filmen ønsker å kommentere medias rolle, makt og hvordan kjapp formidling er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykisk lidelser. Gjennom de ulike “casene/historiene” som blir presentert i filmen, er ambisjonen å skildre dilemmaene og kompleksiteten når det gjelder bruk av tvang.

Samarbeidet med manusforfatter Einar Sverdrup fra Making Sense Together fortsetter med Alternate News. Dette startet med musikkvideoer for bandet Highasakite, og for kortfilmen Møterommet mottok de Timeglasset. Året etter vant de festivalens hovedpris Gullstolen for Den grønne dalen.

Å lage en film som bygger på fakta og dokumentarisk materiale, men som bruker fiktive grep åpner for en utforskning av filmskaperens visjon: «Vi har både funnet et kunstnerisk uttrykk og utviklet en metode å jobbe på. Hennes verktøy fra blant annet dokumentarfilmen passer godt med min metode å skrive manus. Det samme gjelder ønsket om høy autentisitet. Filmen skal inneholde hardcore eksistensielle problemstillinger, spilt ut i et cinematisk uttrykk», forteller Sverdrup.

Alternative News har også mottat støtte fra Fritt Ord, Kulturrådet, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Viken Filmsenter og FFLB.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>