Brennhet Oscar-buzz for Morten Tyldum og The Imitation Game etter verdenspremieren i Telluride

Morten Tyldums engelskspråklige debut The Imitation Game seiler opp som en av vinterens store Oscar-favoritter, etter den glødende responsen fra nattens verdenspremiere på filmfestivalen i Telluride.

For å si det rett ut: Dersom vi kommer til det hypotetiske (men nå sannsynlige) punkt til vinteren hvor Morten Tyldum blir nominert til Oscar for beste regi, og filmen han har laget blir en favoritt til å vinne Oscar for beste film, må vi kunne si at dette er en enorm filmhistorisk fjær i hatten – også for norsk filmkultur.

Men tilbake til i dag, og den blodferske buzzen på The Imitation Game. Side om side med Venezia og Toronto er den lille festivalen Telluride ansett som det viktigste oppstartspunktet for den såkalte Oscar-sesongen, og mange tungtveiende kritikere og Oscar-bloggere prioriterer å reise dit for å være med i den «første» samtalen om de av høstens nye filmer som i størst grad er Oscar-vennlige.

Og når denne bunten av innflytelsesrike stemmer nå trekker frem The Imitation Game som den første av årets virkelige front-runners, må det tas på alvor. Foreløpig er det bare Variety og Deadline som har artikler om reaksjonene, og førstnevnte skriver bl.a.: «The Imitation Game is clearly an awards contender: Complex, impeccably executed and unique. The film’s offbeat approach to an oddball character will be its greatest strength — and its challenge.» Og hos sistnevnte, et gledelig utsagn sett med norske øyne: «This one just has Academy Award nominations written all over it. Not just in the Best Picture race where a slot seems likely, but also directing for Norwegian helmer Morten Tyldum

Nedenfor har vi også samlet et knippe tweets som kom ut av Telluride, rett etter nattens premierevisning. Foreløpig har ingen skikkelige anmeldelser blitt publisert, men vi følger opp gjennom helgen med oppdaterte linker til dem når de kommer.

*

*

Oppmuntrende lesning! Vi skal følge buzzen utover høsten, men det er allerede nå klart at The Imitation Game vil bli en av Oscar-sesongens store snakkiser. Og ettersom Harvey Weinstein står bak distribusjonen og Oscar-kampanjen, er det et solid system satt i gang rundt Morten Tyldums film.