Meryl Streep som Margaret Thatcher, Diane Kruger som Marie Antoinette

Cannes 2011: Akkurat som på Berlinalen, er filmmarkedet i Cannes en av de virkelige attraksjonene i Palasset. En hektisk arena for handel av film, hvor avtaler signeres, trender skapes over møtebordene. Nyhetene om hvilke filmer som skal lages og hvilket bortgjemt land som har et nytt studio med skattelette, samles i de daglige bransjeavisene som gis ut av bl.a. Screen Daily og Hollywood Reporter. I en serie korte nyhetsartikler skal vi rapportere fra livet på markedet. Her er andre utgave:

Først en skikkelig banal nyhet – Ashton Kutcher tar over sofaen etter Charlie Sheen i tv-serien Two and a Half Men etter at sistnevnte ble sparket tidligere i år. Jurymedlem Uma Thurman og Clive Owen skal spille hovedrollene i den Matt Damon-produserte thrilleren Foresight’s Blind omhandlende «the story of a novelist who was blinded in a car crash that killed his wife and several years later rediscovers his passion for life and writing when he embarks on an affair with the neglected wife of an indicted businessman». Zhang Yimou er på markedet for å selge eposet Heroes of Nanking med nyslått Oscar-ridder Christian Bale i hovedrollen. En film som på IMDb refereres til som 13 Flowers of Nanjing. Prosjektet har fått mye oppmerksomhet, og er forventet å bli en av de store salgssuksessene her nede.

Meryl Streep som Margaret Thatcher
Meryl Streep som Margaret Thatcher

At Mamma Mia!-regissør Phyllida Lloyd har laget film om Margaret Thatcher gir meg grøsninger av flere årsaker, men det første bildet av Meryl Streep ser ihvertfall interessant ut. Prosjektet er solgt til The Weinstein Company her nede for 7 millioner dollar, og selskapet planlegger en massiv Oscar-kampanje fra juletider. Franske Elle Driver er et av Europas ledende selskaper for finansiering og salg av film, og er i Cannes med flere nye titler. En av dem tar sitt utgangspunkt i historien om Marie Antoinette, med Jacques Benoît registolen og Diane Kruger i hovedrollen. Tittelen er Farewell, My Queen og høres ut som en potensiell åpningsfilm for neste års festival. Interessant, – rent bortsett fra at nesten alltid håpløst uengasjerende Kruger skal gestalte la guillotinée.

Michael Persbrandt har signert på hovedrollen i Lasse Hallströms adaptasjon av bestselgeren Hypnotisten – hans første film på svensk jord siden Mer om oss barn i bullerbyen fra 1987. Lars Keplers roman er den første i en påstått serie på åtte, og svensk krimlitteraturs mestselgende etter Stieg Larsson. En potensiell franchise altså, noe som også preger salgsbannerne her nede. Neil Jordans retur til vampyrenes territorie Byzantium, har fått med seg vidunderlig talentfulle Saoirse Ronan i hovedrollen. Hun kommer sannsynligvis til å spille hoggtennene av langtfra så engasjerende Gemma Arterton som har fått den andre rollen i filmen om to kvinner som påstår de er vampyrsøsken.

Cinema Paradiso-regissør Giuseppe Tornatore og hans amerikanske produsent Avi Lerner er i Cannes for å skaffe finansiering til sitt massive epos Leningrad, sentrert rundt nazistenes 900 dager lange beleiring av den russiske byen under 2. verdenskrig. 100 millioner dollar er budsjettet, og filmen blir i så måte sannsynligvis en real euroblockbuster. Eller europudding, om du vil. Lone Scherfig setter seg i registolen igjen, etter suksess med An Education og ikke fullt så bra buzz på One Day. Music and Silence skal hennes neste hete, og blir et dansk epos med engelsk tale. Handlingen er sentrert rundt hoffet til Kong Christian IV, og fremstår som et klassisk drama om kjærlighet, svik og krigføring. Filmen er co-produsert med BBC Films.

Nye rapporter fra markedet vil følge gjennom festivaldagene fremover.