- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Hisham Zaman vinner prisen for beste nordiske film i Gøteborg – for andre år på rad!

Av , 1. februar 2014 i Ukategorisert

Hisham Zaman [1] har i kveld vunnet prisen for beste nordiske film, Dragon Award, på filmfestivalen i Gøteborg for Brev til kongen [2]. Det er – utrolig nok – andre året på rad som Zaman tar med seg hele én million svenske kroner fra festivalen, i og med at han vant den samme prisen for Før snøen faller [3].

Premien deles mellom Hisham Zaman og produsent Alan R. Milligan fra Film Farms. Summen på én million gjør Dragon Award til en av verdens mest lukrative filmpriser. At Zaman vinner prisen for andre år på rad gjør ham historisk – ikke minst fordi det er sjeldent at en regissør klarer å levere to filmer innenfor et så avgrenset tidsrom.

Juryens begrunnelse lyder som følger:

Årets vinner av Dragon Award Best Nordic Film er en film som skildrer en bortglemt subkultur. Den skildrer mennesker i periferien, i ett slags ingenmannsland. Det er en film som er både empatisk og ærlig i sitt portrett av mennesket. Å skildre flere rollefigurer samtidig er en vanskelig oppgave, og vi beundrer måten de enkelte fortellingene er flettet sammen på.

Juryen som valgte Brev til kongen, blant åtte nordiske spillefilmer, bestod av regissør Mahamat-Saleh Haroun fra Tsjad, produsent Agnes Johansen fra Island, filmkonsulent Kalle Løchen fra Norge, regissør Anna Odell fra Sverige, skuespiller Maria Sid fra Finland og filmfotograf Erik Molberg Hansen fra Danmark.

Zaman føler seg naturlig nok svært beæret over å kunne motta prisen for andre gang:

Jeg er takknemlig og føler meg privilegert av å bli anerkjent enda en gang blant mine nordiske kollegaer. Denne filmen er en lavbudsjettfilm og den mest risikofylte kunstneriske og økonomiske av mine filmer. Tre års hardt arbeid har gitt meg tro på å fortsette mitt arbeid med filmen som en viktig fortellerkunst.

Som filmnasjon kan Norge smykke seg med en høy posisjon i Gøteborg de siste årene; før Zamans forrige film, Før snøen faller, vant Arild Andresen Dragon Award for Kompani Orheim [4] i 2012.

Professor i filmvitenskap Gunnar Iversen omtalte Brev til kongen som en av de siste årenes beste og viktigste norske filmer i sin analyse [2], som vi publiserte denne uken på Montages. (Tidligere har Iversen analysert Før snøen faller [3].)

Se vår samtale [5] med Hisham Zaman om Brev til Kongen fra Tromsø Internasjonale Filmfestival [6] her:

Kilde: Norsk filminstitutt


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/hisham-zaman-vinner-prisen-for-beste-nordiske-film-i-goteborg-for-andre-ar-pa-rad/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Hisham Zaman: http://montages.no/filmfolk/Hisham%20Zaman/

[2] Brev til kongen: http://montages.no/2014/01/analysen-brev-til-kongen-2014/

[3] Før snøen faller: http://montages.no/2013/02/analysen-for-snoen-faller-2013/

[4] Kompani Orheim: http://montages.no/2012/03/analysen-kompani-orheim-2012/

[5] samtale: http://montages.no/nyheter/en-samtale-med-hisham-zaman-om-brev-til-kongen/

[6] Tromsø Internasjonale Filmfestival: http://montages.no/tema/tiff-2014/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.