- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Gnistrende trailer til Polanskis Carnage

Av Trond Johansen , 20. august 2011 i Artikler

Det er nå to år siden jeg skrev en retrospektiv artikkel [1] på Montages over Roman Polanski [2]s karriere, med fokus på hans mesterlige evne til å orkestrere intens spenning rundt få karakterer og locations. Svettende kammerspill, ofte trengt inn i én location som definerer filmens uttrykk – slik som leilighetene i Repulsion [3], Rosemary’s Baby [4] og The Tenant [5]. Den forlatte båten i Kniven i vannet [6]. Det avsidesliggende slottet i Cul-de-sac [7]. Den lille hytta i Death and the Garden [8]. Kabinen i Bitter Moon [9]. Polanskis ekspertise i møte med lukkede rom er med andre ord veldokumentert. Når den aldrende regikjempen i tillegg vartet opp med en klassisk thriller av gnistrende klasse i fjorårets Skyggen [10], er det naturlig at forventningene skrus opp i forkant av hans kommende Carnage [11].

Allerede i mars ble de første stillbildene [12] fra Carnage sluppet til vår selvsagte oppmerksomhet, og nylig ble en ny serie bilder [13], samt en plakat, lansert. Et tydelig tegn på at verdenspremieren nærmer seg med stormskritt. Allerede i september blir filmen å se for heldige festivalpublikummere, først i Venezia, deretter i New York. I lys av dette, er det mange av oss som har ventet utålmodig på den første traileren – og vel, nå er den her!

Traileren skuffer overhodet ikke. Basert på et prisvinnende teaterstykke av Yasmina Reza, får Polanski nok en gang muligheten til å fengsle karakterene mellom fire vegger. Det hele minner en hel del om Mike Nichols-klassikeren Who’s Afraid of Virginia Woolf? [14] Hele traileren, og sannsynligvis hele filmen, finner sted i en velmøblert stue. Her iscenesettes en bitter krangel med utagerende skittkasting mellom to foreldrepar etter at barna deres har hatt en konflikt tidligere samme dag. Med Jodie Foster [15], John C. Reilly [16], Christoph Waltz [17] og Kate Winslet [18] i filmens fire roller, er det knapt nødvendig å understreke ensemblets kvalitet. Sammen sørger de for at det slår gnister av traileren – en trailer som også langt på vei avslører at vi igjen har å gjøre med et sylskarpt manus, perfeksjonert gjennom Polanskis penn, der den mørke humoren alltid skinner sterkt gjennom.

Under Polanskis instruks og manuskript, i et utpreget karakterdrevet og opprivende drama, virker det allerede innlysende at firkløveret foran kameraet kan gå en berikende vinter i møte. Dersom Carnage innfrir forventningene, bør alt ligge til rette for en innbyrdes kamp om Oscar-nominasjoner for de fire skuespillerne. Og ikke minst Roman Polanski, som det med litt dristighet er fristende å spå er på vei mot en ny gullalder?


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2011/08/gnistrende-trailer-til-polanskis-carnage/

Lenker i denne artikkelen:

[1] retrospektiv artikkel: http://montages.no/2010/03/retrospektiv-roman-polanski/

[2] Roman Polanski: http://montages.no/filmfolk/roman-polanski

[3] Repulsion: http://montages.no/film/repulsion/

[4] Rosemary’s Baby: http://www.imdb.com/title/tt0063522/

[5] The Tenant: http://www.imdb.com/title/tt0074811/

[6] Kniven i vannet: http://montages.no/film/kniven-i-vannet/

[7] Cul-de-sac: http://montages.no/film/cul-de-sac/

[8] Death and the Garden: http://www.imdb.com/title/tt0109579/

[9] Bitter Moon: http://montages.no/film/bitter-moon/

[10] Skyggen: http://montages.no/2010/04/polanskis-skyggen-en-triumf-for-den-klassiske-filmkunsten/

[11] Carnage: http://montages.no/film/blodig-alvor/

[12] de første stillbildene: http://montages.no/2011/03/et-f%C3%B8rste-blikk-pa-polanskis-carnage/

[13] ny serie bilder: http://www.slashfilm.com/photos-roman-polanskis-carnage-open-york-film-festival/

[14] Who’s Afraid of Virginia Woolf?: http://www.imdb.com/title/tt0061184/

[15] Jodie Foster: http://montages.no/filmfolk/jodie-foster

[16] John C. Reilly: http://montages.no/filmfolk/john-c-reilly

[17] Christoph Waltz: http://montages.no/filmfolk/christoph-waltz

[18] Kate Winslet: http://montages.no/filmfolk/kate-winslet

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.