- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Rogue One: A Star Wars Story bytter komponist – Alexandre Desplat er ute!

Av , 16. september 2016 i Ukategorisert

For filmmusikk-fans kunne dette fort vært en god aprilspøk, men det er altså sant – Hollywood Reporter [1] melder nå at komponist Alexandre Desplat [2] ikke lenger er tilknyttet antologifilmen Rogue One [3].

Gareth Edwards‘ etterlengtede spinoff-film i Star Wars-universet bar tidlig bud om en litt annerledes og forfriskende innfallsvinkel til fiksjonsuniverset – mer jordnært, psykologisk nyansert og gritty. Men Disney er Disney, og i sommer ble det klart [4] at filmen måtte gjennom flere nye runder med opptak fordi tonen angivelig var for brutal og ga for mye inntrykk av å være en «krigsfilm». Selskapet ønsket å mildne uttrykket for å gjøre nedslagsfeltet enda bredere – nå under overoppsyn av manusforfatter og regissør Tony Gilroy [5]. Allerede her lå det urovekkende signaler.

I natt ble det altså klart at komponisten også byttes ut. For Alexandre Desplat var det en drøm [6] å kunne jobbe med Star Wars, ettersom John Williams‘ originalmusikk var en av hans største inspirasjoner. Han skal angivelig ha begynt komposisjonsprosessen i juni og skulle etter planen ha spilt inn musikken nå i september. Men på grunn av toneskiftet og de nye innspillingsrundene, samt logistikken rundt hans egen tilgjengelighet, har man måttet starte på nytt – og naturligvis henvendt seg til Disneys huskomponist Michael Giacchino [7] i stedet.

For undertegnede (som verken er noen stor fan av Desplat eller Giacchino), blir det litt som å erstatte ketchup med sennep på frokostblandingen; med andre ord ikke et spesielt givende valg. Men med mer objektive øyne er det lett å se at begge komponistene har fulgt i Williams’ fotspor tidligere – Desplat med sin Harry Potter-musikk, og Giacchino med sin musikk til Jurassic Park-universet (dataspillet The Lost World: Jurassic Park og spillefilmen Jurassic World). Det er dermed ikke spesielt vanskelig å forstå logikken bak valgene og skiftet.

Det er allikevel bekymringsverdig at det skjer så mange endringer på tampen av filmens produksjonsprosess: Utrykket «dummes» ned, Edwards’ originale visjon blir kompromittert, Tony Gilroy – en brukbar manusforfatter, men middelmådig regissør – kommer inn og nærmest tar over regiansvaret og musikken får sannsynligvis en helt annen, mer strømlinjeformet valør. Kanskje er det på tide å justere noen av forventningene våre?

Rogue One: A Star Wars Story har verdenspremiere 14. desember i år.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/star-wars-rogue-one-bytter-komponist-alexandre-desplat-er-ute/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Hollywood Reporter: http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/star-wars-rogue-one-replaces-929387

[2] Alexandre Desplat: http://montages.no/filmfolk/alexandre-desplat/

[3] Rogue One: http://montages.no/film/rogue-one-a-star-wars-story/

[4] ble det klart: http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/star-wars-rogue-one-enlists-899530

[5] Tony Gilroy: http://montages.no/filmfolk/tony-gilroy

[6] var det en drøm: http://montages.no/nyheter/alexandre-desplat-skriver-musikken-til-gareth-edwards-star-wars-spinoff/

[7] Michael Giacchino: http://montages.no/filmfolk/michael-giacchino/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.