- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Suggererende trailer til The Beach-forfatter Alex Garlands sci-fi Ex Machina

Av , 31. oktober 2014 i Ukategorisert

Multitalentet Alex Garland [1] debuterer som regissør med science fiction-filmen Ex Machina [2] – en utforskning av kunstig intelligens i møtet med menneskelige egenskaper. Nå er den første traileren ute.

Garland er nok fremdeles mest kjent for å ha forfattet boken The Beach (1996), som ble filmatisert av Danny Boyle [3] i 2000. Deretter har han fungert som manusforfatter og produsent for et par av Boyles produksjoner (Sunshine og 28 Days Later), i tillegg til filmer som Dredd (2012) og Never Let Me Go (2010). Nå debuterer han omsider som regissør basert på et egetskrevet manus.

Ex Machina har sitt utspring i den såkalte Turing-testen [4] (oppkalt etter den kjente matematikeren og kodeknekkeren) – en test som undersøker våre reaksjonsmønstre i forhold til kommunikasjonen med maskiner på den ene side, og mennesker på den andre. I en nært forestående fremtid har teknologimogulen Nathan (Oscar Isaac [5]) kommet i besittelse av en svært avansert robot med kunstig intelligens, AVA (Alicia Vikander [6]), og inviterer en av sine ansatte, Caleb (Domhnall Gleeson [7]), til sin isolerte hytte i Alaska for å tilbringe tid sammen med dem.

Potensialet for en spennende sjangerfilm er åpenbart; både i spenningen knyttet til isolasjonsdramaets estetikk, den filosofiske ammunisjonen i temaene som utforskes og det visuelle uttrykket. Traileren gir inntrykk av å følge grunnpaletten fra Steven Spielbergs A.I. – Artificial Intelligence (2001), særlig det kjølige dagslyset til fotograf Rob Hardy speiler Kaminskis uttrykk i A.I.. Kanskje begynner vi omsider å se ringvirkningene av det undervurderte mesterverket. Spielbergs innflytelse var også tydelig i den glimrende svenske serien Äkta Människor, som nå skal gjentolkes i USA.

Det Cliff Martinez-aktige lydsporet i traileren antyder et fascinerende soundtrack, hvis de velger å følge samme estetikk i filmen. Portisheads Geoff Barrow og komponist Ben Salisbury står oppført som komponister.

En interessant kuriosa for oss er at det er selveste Norge som «spiller» Alaska i filmen, ettersom Ex Machina hovedsakelig er spilt inn i sunnmørsbygda Valldal. Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon fortalte dette om produksjonen til Filter [8]:

Det er en spesiell location, med en spektakulær natur. Produsentene så Europa rundt, men fattet en spesiell interesse for Norge. Det må være et av de artigste prosjektene som er filmet i Norge på lang, lang tid (…) Dette er enda en bekreftelse på hvor mye vi kunne ha fått til om vi hadde gode støtteordninger, for vi har mange attraktive innspillingssteder.

Ex Machina har (forhåpentligvis) norsk kinopremiere 10. april 2015.

OPPDATERT: Her er en amerikansk teaser-trailer til Ex Machina:

cool-teaser-poster-for-alex-garlands-sci-fi-film-ex-machina2 [9]


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/suggerende-trailer-til-alex-garlands-sci-fi-film-ex-machina/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Alex Garland: http://montages.no/filmfolk/alex-garland

[2] Ex Machina: http://montages.no/film/ex-machina/

[3] Danny Boyle: http://montages.no/filmfolk/danny-boyle

[4] Turing-testen: http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_test

[5] Oscar Isaac: http://montages.no/filmfolk/oscar-isaac

[6] Alicia Vikander: http://montages.no/filmfolk/alicia-vikander

[7] Domhnall Gleeson: http://montages.no/filmfolk/domhnall-gleeson

[8] til Filter: http://filtermagasin.no/alex-garlands-scifi-storfilm-spilles-inn-i-norge-trolig-oscar-kandidat-i-hovedrollen/

[9] Image: http://montages.no/files/2014/10/cool-teaser-poster-for-alex-garlands-sci-fi-film-ex-machina2.jpg

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.