Steven Spielbergs neste film er (forhåpentligvis) en adaptasjon av Roald Dahls SVK

Denne nyheten er ikke lenger rykende fersk, og har allerede blitt dekket av dagspressen, men vi følte vi måtte nevne den på våre sider også: I følge The Hollywood Reporter har Steven Spielberg forpliktet seg til å regissere en film basert på Roald Dahls høyt elskede barnebok The BFG («The Big Friendly Giant») eller SVK («Stor Vennlig Kjempe»), som den heter på norsk.

Steven Spielberg er kjent for å fremme interesse for et prosjekt for deretter å utsette eller droppe det helt. Det har han gjort hele sin karriere, men han har vært spesielt ubestemmelig siden Lincoln (2012). Først forsvant Interstellar til Christopher Nolan, så ble Robopocalypse satt på vent, så droppet han prosjektet American Sniper, så svirret det rykter om en thriller fra den kalde krigen (med Tom Hanks i hovedrollen), en adaptasjon av boken The Kidnapping of Edgardo Mortara og Montezuma, en film om spanske inkvisadorer i aztekernes rike.

Men nå ser det altså ut til at Spielberg omsider har landet på et prosjekt som forhåpentligvis blir noe av. Det er en fristende tanke – Spielberg returnerer til et barne- og eventyrland han er usedvanlig komfortabel med. Roald Dahl-filmatiseringer er nesten velsignet med utelukkende gode adaptasjoner – som Tim Burtons Charlie and the Chocolate Factory (2005), Nicholas Roegs The Witches (1990), Gavin Millars Danny, The Champion of the World (1989) eller Wes Andersons The Fantastic Mr. Fox (2009), for å nevne noen.

Selv om Charlie and the Chocolate Factory kanskje står en i særposisjon hva angår litteraturnostalgi for min generasjon, ligger ikke SVK (1982) langt bak – ofte brukt som skolepensum på 80-tallet. Historien om vennskapet mellom unge Sophie og den vennlige kjempen, med tydelige moralske og vektige understrømninger, virker nesten for skreddersydd til Spielbergs sensibilitet.

For undertegnede knytter det seg nesten vel så stor spenning til hva slags musikk John Williams kan komponere – forhåpentligvis et sted i territoriet til E.T., Hook, Harry Potter og Home Alone.

Jeg tør ennå ikke slippe entusiasmen helt løst – jeg stoler ikke på at et Spielberg-prosjekt blir noe av før kameraene ruller – men i utgangspunktet planlegges opptaksstart i 2015 med premiere i 2016.