Steve McQueen mottok publikumsprisen i Toronto for 12 Years a Slave

Det er tilknyttet store forventninger til Steve McQueens (Hunger, Shame) filmatisering av Solomon Northups biografi, det historiske dramaet 12 Years a Slave. Filmen var tidlig spådd som neste års Oscar-favoritt, og denne posisjonen ble bekreftet etter at filmen i går mottok publikumsprisen i Toronto – en pris som ofte har vist seg å gå til Oscar-vinnere.  

Toronto-publikummet har tidligere foretrukket lettere crowd-pleasers som Silver Linings Playbook, The King’s Speech og Slumdog Millionaire. Det kom derfor som en overraskelse på mange at årets vinner ble McQueens brutale slaveri-drama (en fullstendig oversikt over vinnerne i Toronto finner du her).

12 Years a Slave tar for seg historien om hvordan en fri mann ble kidnappet og solgt til slavehandel i Amerika på 1800-tallet. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Telluride i slutten av august, hvor den høstet svært god mottakelse fra pressen.

12

McQueens har opparbeidet seg en kort, men sterk filmografi, og det skal bli spennende å se hvordan regissøren har valgt å tilnærme seg Northups materiale – det er strengt tatt ikke første gang noen lager en film om slaver i Amerika på 1800-tallet (Spielberg har jo forsøkt seg to ganger, med varierende hell). Traileren ser veldig flott ut, men antyder samtidig at den den kompromissløse filmskaperen vi ble kjent med i Hunger og Shame trer over i et mer tilgjengelig, publikumsvennlig landskap.

12 Years a Slave får norsk premiere 31. januar neste år, bare få dager før Oscar-showet, som går av stabelen 9. februar. Her kan du se traileren: