- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Som skapt for insentivordningen: Bobbie Peers’ romandebut Luridiumstyven kjøpt for filmatisering av Morten Tyldum

Av , 12. oktober 2015 i Ukategorisert

Vår eneste Gullpalme-vinnende regissør Bobbie Peers [1] og vårt nylig Oscar-nominerte stjerneskudd Morten Tyldum [2] har nå en felles fremtid: filmadaptasjonen av Peers’ romandebut Luridiumstyven.

Etter å ha flyttet til Los Angeles, og oppnådd stor kunstnerisk og kommersiell suksess med sin engelskspråklige debut The Imitation Game [3], har Morten Tyldum forankret sine kreative prosjekter i produksjonsselskapet Norse Code [4] – der blant annet hans kone Janne Tyldum og norske produsentpartner Guri Neby også er involvert. I dag melder bransjenettstedet Deadline [5] at Norse Code har sikret seg filmrettighetene til Luridiumstyven, med siktemål om at Tyldum skal regissere filmen.

Morten Tyldum [6]
Morten Tyldum

Denne nyheten er et fascinerende eksempel på økt norsk innflytelse og tilstedeværelse på den internasjonale filmscenen. Det siste tiåret har emigrasjonen av regissørtalenter fra Norge til Hollywood – ledet an av pionéren Harald Zwart [7], etterfulgt av Tommy Wirkola [8], Espen Sandberg [9] og Joachim Rønning [10], samt altså Morten Tyldum – ikke bare resultert i at norske filmskapere har fått ansvaret for gigantiske studioproduksjoner, men også at disse aktørene med tilegnede økonomiske og nettverksmessige ressurser bygger broer hjem til Norge igjen. Dette er allerede synlig gjennom casting av norske skuespillere og ansettelse av dyktige norske fagfolk på storproduksjoner, eller som med Luridiumstyven – oppkjøp av rettigheter til norske bøker og historier, som kan produseres med amerikanske midler og utspille seg i Norge.

Statsbudsjettet som ble offentliggjort forrige uke viser at kulturminister Thorhild Widvey mener alvor med å introdusere en insentivordning for statstilskudd til utenlandske produksjoner som vil gjøre opptak i Norge, og et prosjekt som Luridiumstyven kan være et slags hånd-i-hanske-eksempel. Plottet [11] utspiller seg i både Storbritannia og Norge, og krever et stort budsjett – som Peers selv uttaler til BT [12] om hvorfor filmideen ble til en roman: «Jeg forsto etter hvert at filmene ville koste fem milliarder kroner, for ambisjonene ble bare større og større.»

Ifølge forlaget Aschehoug [13]s egen nyhetssak er dette «første gang en skandinavisk barnebokdebut selges direkte til Hollywood,» og redaktør Johanne Askeland Røthing beskriver Luridiumstyven som «et helt spesielt ambisiøst og morsomt prosjekt.» Bobbie Peers selv virker nærmest forfjamset: «Veldig gøy at filmrettighetene ble plukket opp så kjapt. Ekstra kjekt at det er Tyldum som har sikret seg dem.»

For tiden er Morten Tyldum i opptak [14] på det gigantbudsjetterte sci-fi-dramaet Passengers [15], så det er ennå for tidlig å si når Luridiumstyven kan bli en realitet – ettersom Tyldum også har en Agatha Christie-adaptasjon [16] på trappene. Uansett: alt ligger til rette for en spennende norsk Hollywood-fremtid, kanskje også for Bobbie Peers?


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/som-skapt-for-insentivordningen-bobbie-peers-romandebut-luridiumstyven-kjopt-for-filmatisering-av-morten-tyldum/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Bobbie Peers: http://montages.no/filmfolk/Bobbie%20Peers/

[2] Morten Tyldum: http://montages.no/filmfolk/Morten%20Tyldum/

[3] The Imitation Game: http://montages.no/film/the-imitation-game/

[4] Norse Code: http://norsecode.productions/

[5] Deadline: http://deadline.com/2015/10/morten-tyldum-william-wenton-and-the-luridium-thief-bobbie-peers-the-imitation-game-frankfurt-book-fair-1201575486/

[6] Image: http://montages.no/files/2015/10/tyldum.jpg

[7] Harald Zwart: http://montages.no/filmfolk/harald-zwart

[8] Tommy Wirkola: http://montages.no/filmfolk/Tommy%20Wirkola/

[9] Espen Sandberg: http://montages.no/filmfolk/Espen%20Sandberg/

[10] Joachim Rønning: http://montages.no/filmfolk/Joachim%20R%C3%B8nning/

[11] Plottet: http://www.aschehoug.no/nettbutikk/luridiumstyven-aco.html

[12] BT: http://www.bt.no/bergenpuls/Bergensbok-til-Hollywood-3457722.html

[13] Aschehoug: http://www.aschehoug.no/detdumaalese2/Nyheter-og-artikler/Luridiumstyven-blir-film

[14] er Morten Tyldum i opptak: http://montages.no/nyheter/morten-tyldum-far-gront-lys-science-fiction-filmen-passengers-skytes-i-juli/

[15] Passengers: http://montages.no/film/passengers/

[16] en Agatha Christie-adaptasjon: http://montages.no/nyheter/morten-tyldum-filmatiserer-agatha-christies-ti-sma-negerbarn-som-sitt-neste-hollywood-prosjekt/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.