Ny utstilling hyller Lumière-brødrene i Paris – 120 år etter filmens fødsel

Institut Lumière, instituttet for promotering og bevaring av fransk film, skal sammen landets filmorganisasjon CNC avholde en ny utstilling om Lumière-brødrene i Paris til våren – for å markere at det er 120 år siden filmens fødsel.

Brødrene Auguste og Louis Lumière patenterte cinematografen og regnes som verdens første filmskapere. Variety rapporterer om utstillingen, som skal fremvises i legendariske Grand Palais på sørsiden av Paris’ paradegate Champs-Élysées. Åpningen finner sted 27. mars, og ettersom Lumière-brødrenes første filminnspilling skjedde den 19. mars 1895, og de viste frem deres cinematograf for første gang 22. mars samme år, er det ikke tilfeldig at slutten av mars – 120 år senere – blir valgt som startskudd for hyllesten.

Utstillingen får navnet «Lumière! La Cinéma Inventé», og skal vare helt frem til 14. juni. Hele 1500 Lumière-filmer blir tilgjengelig i sin helhet på iPads for første gang, og 200 av filmene har blitt restaurert til 4K-oppløsning. Kinoentusiater kan også fristes med flere nytolkninger av brødrenes aller første film, Sortie de l’usine Lumière de Lyon (1895), skutt av storheter som Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Michael Cimino, og andre.

Institut Lumière ledes av Thierry Frémaux, mer kjent som kunstnerisk leder for Cannes-festivalen, og man kan håpe at de nyrestaurerte Lumière-filmene også finner sin vei til Croisetten i mai – mens utstillingen ennå står i Paris.