- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Lyden av Georges Méliès – en unik satsing på Cinematekets nettsider

Av , 4. mai 2021 i Ukategorisert

Fra nå og frem til og med 17. mai vises den franske filmpionéren Georges [1]Méliès [1]‘ klassiker Reisen til månen [2] (1902) digitalt på Cinematekets nettsider [3], i en presentasjon med helt ny musikk.

De ferske originalkomposisjonene er signert Kjetil Schjander Luhr [4] og Kristin Bolstad [4]. Duoen har laget og framført musikalske arrangement på mange av Cinematekets stumfilmforestillinger de siste årene, og med den digitale satsingen Lyden av Méliès [5] får publikum en unik mulighet til å bli med bak kulissene og se dem arbeide frem denne nye musikken til Reisen til månen.

Prosjektleder Sita Jacobsen forteller til Montages: «Idéen til prosjektet har sitt utspring i vår store kjærlighet for stumfilm, som vi ønsker at flere skal få øynene opp for. Stumfilm utgjør en utrolig rik og spennende del av historien, med et enormt spenn både i innhold, fortellergrep, sjangre og nasjonaliteter. Selv om dagens filmspråk blir videreutviklet på stadig nye måter, så er det også en del av det vi ser i dagens produksjoner som ble oppfunnet og utviklet nettopp i stumfilmperioden.»

Jacobsen fremhever hvor viktig det er for Cinemateket å få løftet fram stumfilmarven for et allment publikum. «Flere skal få oppleve disse skattene. Som dere kanskje vet, har vi gjennom lengre tid arrangert stumfilmkonserter både i ordinært program og gjennom Den kulturelle skolesekken. I 2018 arrangerte vi Oslo stumfilmfestival [6] for første gang, og vi forsøker å realisere den tredje utgaven etter sommerferien.»

Fra bakomfilmen, der vi får se Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad sette lyd til Méliès’ film.

Cinemateket har altså fått sine faste stumfilmmusikere Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad til å komponere ny musikk og «lyddesign» til Méliès’ science fiction-klassiker. Og den digitale tilgjengeligheten gir alle nysgjerrige muligheten til å se sluttresultatet. «Fra og med 3. mai og i to uker framover har vi fått rettigheter til å vise den digitalt,» forteller Jacobsen. «I tillegg har vi laget en kort bakomdokumentar om hvordan musikerne har gått fram for å lydlegge filmen. Det er et veldig kult prosjekt, synes vi selv!»

Som publikummer i kinosalen under stumfilmkonsertene møter man det ferdige resultatet, men får i liten grad tilgang til hva det egentlig vil si å jobbe fram musikk og lyd til en stumfilm. «Til forskjell fra lydfilmer, så er jo stumfilmer i utgangspunktet ikke laget med tanke på at lyd og musikk skal hjelpe til å drive handlingen framover,» fortsetter Cinematekets prosjektleder. «Gjennom dokumentaren får publikum bli med bak i kulissene og se hvordan stumfilmmusikk kan lages, med smakebiter fra prosessen og en presentasjon av det ferdige resultatet. Etter hvert skal vi også vise to andre Méliès-filmer med tilhørende kortdokumentarer.»

Både bakomfilmen og det ferdige resultatet (altså Reisen til månen med helt ny «lyd» og musikk) kan du se her [3], helt gratis.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/lyden-av-georges-melies-en-unik-satsing-pa-cinematekets-nettsider/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Georges : https://www.imdb.com/name/nm0617588/

[2] Reisen til månen: https://www.imdb.com/title/tt0000417/?ref_=nm_flmg_dr_237

[3] Cinematekets nettsider: https://www.cinemateket.no/filmer/reisen-til-manen

[4] Kjetil Schjander Luhr: https://www.cinemateket.no/artikler/musikalsk-trio-tonesetter-georges-melies

[5] Lyden av Méliès: https://www.cinemateket.no/lyden-av-georges-melies

[6] Oslo stumfilmfestival: https://www.cinemateket.no/oslo-stumfilmfestival

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.