Koronaviruset rammer verdens viktigste filmbegivenhet: Cannes-festivalen utsettes til sommeren

Så kom nyheten vi har gruet oss til, men for lengst akseptert: på grunn av spredningen av koronaviruset vil ikke Cannes-festivalen bli arrangert på sine opprinnelige datoer 12.-23. mai. Men istedenfor å avlyse arrangementet i sin helhet, er det nå klart at festivalen blir utsatt, i første omgang til sommeren.

Når vi omtaler Cannes-festivalen som «verdens viktigste filmbegivenhet» er det ikke bare fordi det er en vedtatt sannhet for den globale filmindustrien, det er også årets definitive høydepunkt for oss i Montages. Så da vi for noen uker siden (samtidig med de fleste andre) forstod at koronaviruset Covid-19 ville snu verden på hodet, virket en gjennomføring av filmfestivalen i Cannes som en umulighet. De ansvarlige i Frankrike hadde bare ikke akseptert det helt selv ennå.

Vi får kanskje aldri vite hvorfor de ventet helt til i dag, men kanskje ønsket de å se an virusutviklingen i Europa noen dager til før de fattet en beslutning: mai måned ligger fortsatt åtte uker unna. Men i dag kom altså avklaringen, og til våre store glede (oppi alt det uhyggelige) velger Cannes-festivalen nå ikke å kansellere årets utgave, men inntil videre utsette arrangementet til sommeren:

Several options are considered in order to preserve its running, the main one being a simple postponement, in Cannes, until the end of June-beginning of July, 2020. As soon as the development of the French and international health situation will allow us to assess the real possibility, we will make our decision known.

Ikke siden den første utgaven i 1946 har festivalen blitt flyttet på innad i et kalenderår, og kun i 1968 har den blitt avlyst – da som en følge av studentopprøret i Frankrike, som ble støttet av fremtredende filmpersonligheter som François Truffaut og Jean-Luc Godard.

Det er fortsatt mulig at virusspredningen (og de tilhørende konsekvensene for verdenssamfunnet) blir så uoverstigelige at festivalen på et senere tidspunkt uansett blir avlyst.

Men hvis juni/juli inntil videre er den nye tidsperioden som er aktuell, vil vi i Montages i alle fall sørge for å reorganisere våre planer og gjøre alt vi kan for å være til stede i Cannes.