Kongens nei shortlistet til Oscar i kategorien beste ikke-engelskspråklige film

Erik Poppes kinosuksess Kongens nei er blant de ni filmene som er shortlistet til Oscar i kategorien for beste ikke-engelskspråklige film. Det er virkelig fantastiske nyheter – og ganske overraskende!

På mange måter er Kongens nei «skreddersydd» for denne Oscar-kategorien. Ikke bare er filmen et påkostet historisk drama, den er like emosjonelt medrivende som den er kunstnerisk vellykket. Samtidig har man ikke fått inntrykk av at Kongens nei er blant titlene det har blitt snakket høyt om i forkant – eksempelvis er det nærmest som et sjokk å regne at den fyker forbi forhåndsfavoritter som Paul Verhoevens Elle (Frankrike), Pablo Larrains Neruda og Park Chan-wooks Kammerpiken (Sør-Korea).

At disse er utelatt gir unektelig denne kategorien en viss bismak i år, særlig når Asghar Farhadi og Xavier Dolan er nominert for sine svakeste filmer så langt. Faste lesere av Montages vet at vi støttet Dolan i tykt og tynt, og det ville så klart vært gøy om han fikk sin første Oscar-nominasjon, men det føles bare feil om det blir for det gapete kammerspillet It’s Only the End of the World – som mot alle odds også vant juryens Grand Prix i Cannes.

For øvrig er både Sverige og Danmark representert på shortlisten, med henholdsvis En mann ved navn Ove – nok en overraskelse – og det sterke krigsdramaet Under sanden. Med tanke på at flere av de «drøyere», mindre konvensjonelle filmene allerede er sortert vekk fra bunken, er det fristende å tenke på denne som en favoritt.

Den offisielle front runneren blir nok likevel Maren Ades mesterverk Toni Erdmann, og det blir spennende å se om kategorien fortsetter følger trenden fra de siste årene – nemlig å gi Oscar-statuetten til den mest konsensusfavoritten (i motsetning til tidligere, da det var tradisjon for pustberøvende overraskelser i kategorien).

I alle tilfeller er det nå stor sannsynlighet for at Norge får sin første Oscar-nominasjon i kategorien siden Kon-Tiki (2012) – redaksjonen har en sterk følelse av at dette går veien. Gratulerer til alle involverte!

*

Her er filmene som konkurrerer om de fem «plassene»:

Australia, Tanna, Bentley Dean, Martin Butler
Canada, It’s Only the End of the World, Xavier Dolan
Danmark, Land of Mine, Martin Zandvliet
Tyskland, Toni Erdmann, Maren Ade
Iran, The Salesman, Asghar Farhadi
Norge, Kongens nei, Erik Poppe
Russland, Paradise, Andrei Konchalovsky
Sverige, En mann ved navn Ove, Hannes Holm
Sveits, My Life as a Zucchini, Claude Barras

Les vår analyse av Kongens nei, signert Søren Birkvad.