Disney setter Jon Favreau til å lage en ny filmatisering av Løvenes konge

Walt Disney annonserer en ny versjon av animasjonsklassikeren Løvenes konge (1994), under ledelse av Jungelboken-regissør Jon Favreau.

Disney har gravd i eget arkiv de siste årene, og fisket frem gamle animasjonsklassikere som enten restaureres eller nytolkes i live action-format – kanskje som en respons på de stadige ekspanderende tegneserieuniversene til DC og Marvel. Bare den seneste tiden har vi fått Maleficent (2014, basert på Tornerose), Eventyret om Askepott (2015) og Jungelboken (2016). Snart kommer også en ny versjon av Skjønnheten og udyret (2017) med Emma Watson i tittelrollen. For ikke å snakke om gjenbruken av Disneys figurkatalog i TV-serien Once Upon a Time (2011-). Derfor er det kanskje ikke så rart at man nå snur seg til en av konsernets mest ikoniske filmer.

Løvenes konge («The Lion King») er som de fleste vet ikke bare en av verdens største animasjonssuksesser (med globale billettinntekter på snart én milliard dollar), men også en fullblods franchise som omfatter bøker, dataspill, tv-serier og en hærskare rett-på-VHS/DVD-oppfølgere. Kanskje mest populær utenom selve filmen er Julie Taymors musikalversjon som har surret og gått uavbrutt i snart to tiår. Den er fremdeles en av Broadways mest populære attraksjoner.

Nå er altså turen kommet til en ny filmatisering, rapporterer Disney. Jon Favreau er ikke et spesielt overraskende valg med tanke på suksessen til Jungelboken tidligere i år. Store franchiser er heller ikke noe nytt for den amerikanske regissøren, ettersom han har vært tungt involvert i flere Marvel-filmer, både som regissør, produsent (og skuespiller!).

Hvordan kommer så overgangen fra tegnet animasjon til et cgi-animert og live action-lignende univers til å fortone seg? Det er nærliggende å tro at Simba, Mufasa, Scar, Timon, Pumba og de andre dyrene i Lion King-universet konseptualiseres med samme metode som Favreau brukte for Rudyard Kiplings historie – altså med utstrakt bruk av CGI og motion capture, men ellers med «ekte» bakgrunner og omgivelser. Disney rapporterer også at Elton Johns eviggrønne sanger vil dukke opp i denne nye versjonen, akkurat slik Sherman-brødrenes sanger gjorde i The Jungle Book, men sier ingenting om Hans Zimmers Oscar-vinnende instrumentalmusikk.

Hva tror du? Vil filmen overleve en slik adaptasjon, eller vil dyrebesjelingen føles anstrengt i en live action-lignende utgave?